in

Neuspeh kontraofanzive Kijeva smanjiće zapadnu podršku Ukrajini

Neuspeh kontraofanzive Kijeva smanjiće zapadnu podršku Ukrajini

NEUSPEH navodne ukrajinske kontraofanzive mogao bi da dovede do smanjenja isporuka zapadnog oružja Kijevu i novih poziva na pregovore, piše „Politiko“, pozivajući se na izjavu direktorke američkog istraživačkog centra „Atlantik kaunsil“ Klementin Starling.

Foto Tanjug/AP

– Podrška evropske javnosti može vremenom da oslabi, jer evropski energetski i ekonomski troškovi ostaju visoki. Pukotina u transatlantskoj podršci Ukrajini verovatno će negativno uticati na podršku SAD, a i Kongres i administracija (predsednika SAD Džoa) Bajdena bi mogli da se suoče s problemima u borbi da se ona nastavi, rekla je Starlingova.

Ona je sigurna da će evropske zemlje u slučaju neuspešne kontraofanzive početi da podstiču Kijev na pregovore s Moskvom.

– Neuspešna kontraofanziva otvoriće dodatna pitanja o tome kako će izgledati ishod rata i u kojoj meri se rešenje sukoba, zapravo, može postići samo daljim slanjem oružja i pomoći, zaključila je Starlingova.

„Politiko“, takođe, navodi, pozivajući se na izvore u Beloj kući, da Bajdenova administracija strahuje da bi neuspešna kontraofanziva Kijeva mogla da dovede do kritike na račun američkog predsednika.

„Bajdenova administracija se tajno priprema za mogućnost da će, ukoliko prolećna kontraofanziva Ukrajine ne opravda očekivanja, kritičari unutar zemlje i saveznici u inostranstvu tvrditi da Amerika takođe nije opravdala očekivanja“, navodi „Politiko“.

Bela kuća strahuje ne samo od nezadovoljstva unutar zemlje, nego i nezadovoljstva među inostranim kolegama.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj je početkom aprila rekao da bi kontraofanziva Ukrajine mogla da počne na leto, a kasnije je naveo da bi to moglo da se dogodi “uskoro”. Američki mediji su preneli da je ukrajinska ofanziva, navodno, zakazana za 30. april.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – POGLEDAJTE ISPALjIVANjE “MOSKIT” KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije