in

Nestaće nam raketa nakon nedelju dana

SAD su toliko iscrpile svoje vojne rezerve da “nisu adekvatno pripremljene” za dugoročni rat sa Kinom, objavio je tvrdnju juče vodeći američki istraživački centar za vojnoindustrijski kompleks.

Foto Shutterstock

Simulacija ratnih igara koju je sproveo Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) je navodno otkrila da će SAD verovatno iscrpiti svoju zalihu dalekometnih, precizno vođenih raketa za manje od nedelju dana “dugotrajnog konvencionalnog rata” protiv Kine u Tajvanskom moreuzu.

Studija tvrdi da insistiranje Bajdenove administracije na slanju više od 8.500 raketnih sistema “Džavelin” i najmanje 1.600 raketnih sistema “Stinger” u Ukrajinu znači da je inventar američke vojske sada pri kraju.

– Suština je da odbrambena industrijska baza, po mom sudu, nije spremna za bezbednosno okruženje koje sada postoji – izjavio je potpredsednik CSIS-a Set Džons u intervjuu za Vol Strit Žurnal.

– Kako efikasno odvratiti Kinu ako nemate dovoljne zalihe vrste municije koja će vam trebati za scenario sukoba u Kinesko-tajvanskom moreuzu? – pitao je Džons.

BONUS VIDEO: FK-3 IZBLIZA – Pogledajte kako izgleda najnovije pojačanje Vojske Srbije

(Sputnjik)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije