in

Nećemo vam se pridružiti u vašem padu

Nećemo vam se pridružiti u vašem padu

GRČKO Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Tursku da narušava jedinstvo NATO u posebno opasnom trenutku.

Foto AP

Grčka se neće pridružiti Turskoj u padu koja sadrži nečuvene i pretnje i primedbe koje su van svih granica, a događaju se na dnevnoj bazi, saopšteno je iz grčkog ministarstva.

– Odmah ćemo informisati saveznike i partnere sa sadržajem provokativnih saopštenja iz poslednjih nekoliko dana, kako bismo razjasnili ko podriva jedinstvo naše alijanse u veoma opasnom trenutku – saopšteno je iz grčkog Ministarstva.

Grčke vlasti dodaju da će „nastaviti da budu stub stabilnosti i bezbednosti za širi region, na bazi Međunarodnog prava i Međunarodnog pomorskog prava“.

NATO “saveznici” Grčka i Turska već dugo su u napetim međusobnim odnosima, a poslednje zaoštravanje dogodilo se krajem avgusta. Tada je tursko Ministarstvo odbrane saopštilo kako je grčki PVO sistem S-300 nanišanio turske avione F-16, što je grčka strana demantovala.

Potom se retorika zaoštrila, pa je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status, zapretivši da je Ankara spremna da uradi „ono što je potrebno“ kada dođe vreme.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije