in

Naterati ljude da jedu bube umesto mesa

Naterati ljude da jedu bube umesto mesa

EVROPSKA komisija udružila je snage sa levičarskim mejnstrim medijima kako bi propagirala da Evropljani treba da nauče da jedu bube, prenosi V4NA.

Foto: AP/Sara Spirković

Otkako je Evropska agencija za bezbednost hrane proglasila tri insekta pogodnim za ljudsku ishranu u junu 2021. godine, sve više organizacija i medija počelo je da promoviše prednosti evropskih građana koji koriste ishranu zasnovanu na insektima umesto mesa.

Evropska unija je toliko ozbiljno shvatila podršku jedenju insekata da blisko sarađuje i sa neprofitnom organizacijom “Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje (IPIFF)”, koja zastupa interese industrije uzgoja insekata, piše V4NA.

Glavna misija te organizacije je da promoviše širu upotrebu insekata kao alternativnog i novog izvora proteina pogodnih za ljudsku ishranu i stočnu hranu, kroz kontinuirani dijalog sa evropskim institucijama.

U protekloj godini, organizacija je objavila nekoliko publikacija o koristima koje bi mogle biti ostvarene ako bi prehrambena industrija brzo prešla na hranjenje zasnovano na insektima.

Jestivi insekti imaju dobro izbalansiran profil hranljivih materija i stoga zadovoljavaju ljudske potrebe u ishrani, tvrde u organizaciji. 

Međutim, zdrav način života nije jedina promotivna prednost novih namirnica, već činjenica da je za uzgoj takvih životinja potrebno mnogo manje energije i hrane. 

Jer trenutno je za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno 15.500 litara vode, 20 kilograma stočne hrane i 250 m2 zemlje, dok se za proizvodnju jednog kilograma odgovarajućih insekata koristi samo 5 litara vode, 1,7 kg stočne hrane i 3,6 m2 zemlje. za ljudsku ishranu. 

Evropska unija je takođe podržala projekat u okviru programa Horizont 2020 vredan skoro 10 miliona evra, koji ima za cilj da prevaziđe barijere za hranu i hranu zasnovanu na insektima.

 Opšti cilj projekta je testiranje, pilot primena i prezentacija nedavno razvijenih tehnologija, proizvoda i procedura u cilju prepoznavanja visokog stepena tehnološke spremnosti.

Do 2025. godine 10 odsto životinjskih proteina biće zamenjeno proteinima insekata u stočnoj hrani i 20 odsto u ishrani ljudi, a da bi se to postiglo potrebno je hiljadu puta povećati i obim proizvodnje i broj radnih mesta u sektoru.

Inače, i Bi-Bi-Si i Gardijan su takođe napomenuli da bi konzumacija insekata bila poželjna sa stanovišta zaštite životne sredine i zaštite klime. Skrenuta je pažnja da klasična proizvodnja hrane, posebno proizvodnja mesa, troši energiju i šteti životnoj sredini. Takođe su istakli da, u poređenju sa velikim prostornim zahtevima domaćih životinja i njihovom proizvodnjom stočne hrane, bube ne zauzimaju mnogo zemlje, vode ili hrane.

Pored toga, za razliku od goveda, uzgoj insekata proizvodi manje gasova staklene bašte, a pošto se bube brzo razmnožavaju i imaju kraći životni vek, mogu se uzgajati u velikim količinama.

BONUS VIDEO:

POMRAČENJE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije