in

Ministar odbrane Finske ide na porodiljsko

Ministar odbrane Finske ide na porodiljsko

FINSKI ministar odbrane Anti Kaikonen ide na dvomesečno porodiljsko odsustvo, da bi bio uz svog šestomesečnog sina, a privremeni ministar Miko Savola će biti imenovan 4. januara, saopštila je vlada Finske.

Foto: Printskrin Youtube

Kaikonen je uzeo dvomesečno porodiljsko odsustvo i 2020. godine posle rođenja svog starijeg sina i time postao prvi ministar muškog pola koji je otišao na porodiljsko, prenosi Rojters.

– Deca su mala samo veoma kratak vremenski period, a ja ne želim da ih se sećam samo preko fotografija – napisao je Kaikonen na Tviteru u decembru prošle godine, kada je najavio svoje privremeno povlačenje sa funkcije.

Finski zakon ne priznaje porodiljsko odsustvo za ministre, tako da Kaikonen mora da da ostavku na funkciju ministra odbrane, ali biće ponovo imenovan u martu.

Vlada Finske je 2020. odlučila da udvostruči trajanje porodiljskog odsustva za očeve na sedam meseci i tako ih izjednači sa majkama.

Privremena izmena ministra odbrane dolazi u periodu kada Finska, zajedno sa Švedskom, nastoji da postane članica NATO i zadobije podršku Turske za prijem u ovu organizaciju. Kaikonen veruje da će bezbednost Finske, dok on bude odsutan, “biti u dobrim rukama”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije