in

Masimov osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u neredima 2022.

Masimov osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u neredima 2022.

SUD u Kazahstanu osudio je danas bivšeg premijera Karima Masimova na 18 godina zatvora zbog učešća u nasilnim neredima i pokušaju državnog udara u januaru 2022. godine.

Foto AP

Masimov (57), koji je u to vreme bio šef državne bezbednosti, optužen je da je bio među vođama grupe koja je planirala puč, iako kazahstanske vlasti nisu rekle ko je planirao da preuzme predsedničku funkciju, preneo je Rojters.

Suđenje Masimovu održano je iza zatvorenih vrata i nije jasno da li je priznao krivicu, navela je agencija.

Protesti zbog poskupljenja goriva prošle godine brzo su se pretvorili u najsmrtonosnije političko nasilje u istoriji naftom bogatog Kazahstana, sa 238 ljudi ubijenim u sukobima i pogođenim zgradama lokalnih vlasti u nekoliko gradova.

Brojnim drugim zvaničnicima, uključujući tadašnjeg ministra odbrane Kazahstana, suđeno je zbog nereagovanja ili sabotiranja rada snaga bezbednosti tokom nemira 2022.

Kazahstanski predsednik Kasim Džomart Tokajev i ruski predsednik Vladimir Putin opisali su nemire kao terorističku pobunu koju podržavaju strane sile.

Putin je zatim poslao trupe da pomognu u uspostavljanju reda u velikoj centralnoazijskoj državi koja se graniči sa Rusijom.

Masimov je ranije bio blizak saradnik kazahstanskog lidera Nursultana Nazarbajeva, koji je podneo ostavku 2019. godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije