in

Makron je obećao 100 dana mira, mi njemu obećavamo 100 dana akcije i besa

Makron je obećao 100 dana mira, mi njemu obećavamo 100 dana akcije i besa

UDRUŽENjE radnika u energetskoj industriji pri Generalnoj konfederaciji radnika (CGT), vodećem francuskom sindikatu zapretilo je da će, zbog penzione reforme, ostaviti bez struje filmski festival u Kanu, Veliku nagradu Monaka i turnir “Rolan Garos”.

Foto: Profimedia

“Makron je obećao 100 dana mira, mi njemu obećavamo 100 dana akcije i besa! Daleko smo od predaje”, navodi se u saopštenju sindikalne Nacionalne federacija rudarstva i energetike pridruženoj CGT.

Filmski festival u Kanu će se održati od 16. do 27. maja.

“U maju, radite šta hoćete! Filmski festival u Kanu, Velika nagrada Monaka, turnir Rolan Garos, Avinjonski festival mogli bi da završe u mraku! Nećemo popustiti”, dodaje se u saopštenju, prenosi francuski medij “BFMTV”.

Ekonomista specijalizovana za energetiku Ana Kreti ocenila je za taj medij da sindikat ima tehničkih sredstava da čuveni festival ostavi u mraku.

Ustavni savet Francuske je 14. aprila odobrio ključni član zakona o penzionoj reformi koji poziva na postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju u zemlji sa 62 na 64 godine do 2030.

Francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je zakon prošle subote. Francuski sindikati su nakon objavljivanja odluke Ustavnog saveta odbili da se sastanu sa Makronom i pozvali na protestnu akciju 1. maja.

(RT Balkan)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije