in

LIČNOST U ŽIŽI: DŽek Tešeir

LIČNOST U ŽIŽI: DŽek Tešeir

VELIKO iznenađenje za svetsku javnost bila je vest da iza curenja Pentagonovih poverljivih vojnih dokumenata stoji mladi Džek Tešeir (21), pripadnik Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa. Njegova fotografija u tamnoplavoj uniformi sa telefonom u ruci nije odavala utisak da je reč o mladiću koji je svetu otkrio tajne podatke o ratu u Ukrajini, ili da američka administracija špijunira svoje najbliže saveznike, kao što su Izrael ili Južna Koreja.

Foto: Fejsbuk printskrin

Tešeir je bio IT specijalista u obaveštajnom krilu Nacionalne garde, ali i ključni član grupe na društvenoj mreži “Diskord” od oko 30 mladića sa kojima je delio interesovanja za oružje, video-igrice, ali i strogo poverljive podatke. U vazduhoplovstvu je imao niži čin, a gajio skepticizam prema politici vlade. Ali, prijatelji kažu da nije uzbunjivač, već da je samo hteo da se pravi važan pred drugarima iz grupe. Iz porodice sa višedecenijskom vojnom tradicijom, Tešeira je na platformi koristio imena OG, Džek Trbosek i Ekskalibur efekat. Jedan prijatelj opisao ga je kao patriotu, pobožnog katolika i libertarijanca, koji sumnja u američku budućnost.

– Tešeirin jedini cilj je bio da informiše tinejdžere o stvarnim problemima – zaključio je njegov prijatelj, dodavši da je “voleo Ameriku, ali jednostavno je strahovao za njenu budućnost”.

Ipak, mnogi ga smatraju za novog Džulijana Asanža ili Edvarda Snoudena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije