in

Kupili dodatne količine američkih tenkova, već ove godine stižu u jedinice

Kupili dodatne količine američkih tenkova, već ove godine stižu u jedinice

POLjSKA je od Sjedinjenih Država nabavila dodatnih 116 tenkova Abrams, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane te zemlje, prenosi RIA Novosti.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Javno vlasništvo

Prethodno je američki Stejt department odobrio prodaju Poljskoj 116 tenkova Abrams, zajedno sa municijom.

– Zamenik premijera i ministar nacionalne odbrane Marijuš Blaščak odobrio je ugovor za nabavku 116 tenkova M1A1 Abrams za poljsku vojsku – navodi se u saopštenju.

Napominje se da će prvi primerci američkih Abramsa već ove godine biti predani poljskoj vojsci..

– Predmet ugovora zaključenog sa američkom stranom je nabavka 116 tenkova M1A1 Abrams, koji će biti prilagođeni zahtevima oružanih snaga Republike Poljske, kao i prateće opreme, uključujući vozila tehničke podrške i vozila za upravljanje – stoji u saopštenju.

Logistički paket uključuje rezervne delove i potrošni materijal, kao i mobilne kontejnerske radionice za popravku naoružanja i dijagnostičku opremu.

Paket uključuje sveobuhvatnu obuku za instruktore, posadu i tehničko osoblje.

Poljska vojska je pojasnila da će kupljeni tenkovi ući u službu 18. mehanizovane divizije, koja se nalazi na istoku zemlje.

Ranije je Poljska već potpisala ugovor o isporuci 250 tenkova Abrams iz Sjedinjenih Država. Poljska je takođe potpisala ugovor o kupovini 1.000 tenkova K2 od Južne Koreje, od kojih su prvi već počeli da ulaze u zemlju.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI – Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije