in

Kralj Čarls će biti iza paravana tokom miropomazanja svetim uljem

Kralj Čarls će biti iza paravana tokom miropomazanja svetim uljem

PRILIKOM krunisanja novog britanskog kralja Čarlsa naredne sedmice biće korišćen novi, posebno dizajnirani trostrani paravan, koji će kralju obezbediti ”apsolutnu privatnost” tokom dela ceremonije u kojem će Čarls biti pomazan svetim uljem.

FOTO: AP/Tanjug

Kako navodi Rojters, kralja će sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazati svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi, neposredno pre nego što bude krunisan.

Iz Bakingemske palate je saopšteno da se čin miropomazanja smatra ”privatnim trenom između suverena i Boga”, te će se u te svrhe koristiti paravan.

– Ranije je to bila nadstrešnica, koja zapravo nije pružala stvarnu privatnost, bila je više figurativna. Sada ovaj trostrani paravan pruža apsolutnu privatnost – rekao je dizajner paravana Nik Gutfrojnd.

Bilo je spekulacija da bi Čarls mogao da dozvoli ljudima da vide pomazanje, ali kraljevska istoričarka Kejt Vilijams rekla je da bi to bilo iznenađenje.

– To je tako privatan, sveti trenutak – rekla je ona.

Palata je saopštila da je prilikom irade paravana korišćena kombinacija tradicionalnih zanatskih veština i modernih metoda, i da će imati drvene motke na čijem vrhu su bronzani orlovi sa zlatnim listićima.

Njegov centralni dizajn, koji je odabrao još nekrunisani kralj Čarls, je drvo sa imenima svih 56 zemalja Komonvelta.

Navodi se da je dizajn drveta inspirisan vitražom u kraljevskoj kapeli palate Svetog Džejmsa koji je poklonjen pokojnoj kraljici Elizabeti za obeležavanje njenog Zlatnog jubileja 2002. godine.

BONUS VIDEO: UMESTO LOKOMOTIVE: Pogledajte kako snagator iz Austrije vuče kompletnu železničku kompoziciju


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije