in

Kategorična poruka šefice diplomatije Berbokove

Kategorična poruka šefice diplomatije Berbokove

Čak i ako Nemci izađu na ulice zbog cena energenata, Berlin mora da podrži Ukrajinu zadržavanjem sankcija Rusiji – kategorična je bila poruka ministarke spoljnih poslova Analene Berbok na konferenciji u Pragu “Jasna i sadašnja opasnost demokratije: kako da reagujemo?” koju je organizovala NVO Forum 2000.

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

– Ako dam obećanje ljudima u Ukrajini – “Mi smo uz vas, sve dok smo vam potrebni” – onda želim da ga ispunim. Bez obzira šta misle moji nemački birači, ja želim da ispunim to narodu Ukrajine – rekla je Berbokova.

Ni na koji način ona ne dovodi u pitanjee embargo EU protiv Rusiji.

– Suočavamo se sa zimom, kada ćemo biti izazvani kao demokratski političari. LJudi će izaći na ulicu i reći: “Ne možemo da plaćamo cene energije”. A ja ću reći: “Da, znam, pa pomažemo vam socijalnim merama.” Ali, ne želim da kažem: “U redu, onda prestajemo sa sankcijama Rusiji.” Ostaćemo uz Ukrajinu, a to znači da će sankcije ostati i zimi, čak i ako političarima bude zaista teško – rekla je Berbokova.

U tekstu u “Cajtu onlajn”, Berbokova tvrdi da “nema povratka” u svet pre 24. februara i da će Nemačka i EU morati da vode dugu ekonomsku, sankcionisanu i propagandnu borbu protiv Rusije.

– Moramo se suočiti sa realnošću: ova Rusija će ostati pretnja miru i bezbednosti u Evropi u doglednoj budućnosti – napisala je ona.

Optužila je Moskvu da ugrožava “socijalni mir” u Evropi tako što šalje “armije trolova da potkopaju naše izbore” i koristi “igre moći” sa ugljem, gasom i naftom, predstavljajući dugogodišnju ekološku agendu Zelenih kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije