in

KAKO JE MIHALKOV PREDVIDEO RAT U UKRAJINI: Slavni Rus još 2015. govorio

KAKO JE MIHALKOV PREDVIDEO RAT U UKRAJINI: Slavni Rus još 2015. govorio

POZNATI ruski režiser i oskarovac Nikita Mihalkov danas je hitno prebačen u bolnicu. Kako su javili ruski mediji, 77. godišnjem režiseru je dijagnostikovana infekcija korona virusom. Prema poslednjim informacijama, Mihalkov je u teškom stanju.

Foto: Arhiva “Novosti”

U velikom intervjuu za naš list 2015. godine Mihalkov je predvideo kako će se odvijati situacija u Ukrajini.

– Gorbačov je osmehom odgovarao na “porculanske osmehe” neprijatelja. Jeljcin je grlio svoje protivnike, a NATO se naselio na našim granicama. Pravili smo se da ne znamo da će svaka puška pre ili kasnije opaliti. Kada se to dogodilo, počeli smo da razmišljamo o bezbednosti. Na sreću, Vladimir Putin je naš prvi predsednik koji je Americi odlučno rekao – ne! Više nećemo mirno sedeti i čekati okupaciju – rekao je tada Nikita Mihalkov za “Novosti”. 

– Jedna velika greška učinjena je u Rusiji, punih 20 godina se mislilo da se ništa ne mora raditi i da nam nikakva pretnja neće zakucati na vrata. To je slovenski mentalitet. Isto je bilo na Kosovu i Metohiji, mislilo se, dobro je dok ima struje, vode i nekog posla, a sve ostalo može pod tepih. Tako je bilo i kod nas, ima gasa, ima pića, pa je Rusu dobro. Za to vreme, na našim granicama protivnik je uložio pet milijardi dolara u stvaranje krize, preko medija, školskih udžbenika, svega… A onda je, tobož odjednom, sve puklo…

– Postoje stvari koje su nepovratne, rat stvara neku neophodnost, jaku poput genetske, koja ne dozvoljava da se stvari vrate na staro. Vidite, posle svega, Donjeck i Lugansk nikada neće Ukrajini oprostiti! Čak i da to žele, za oproštaj bi bile potrebne desetine, možda i stotine godina. Zato je najprirodniji put mirno se dogovarati i pažljivo slušati želje Donjecka i Luganska. Pokazalo se, nažalost, da su dogovori u Minsku bili su samo jedan kratak predah da se vojska pregrupiše oko Donjecka. Iskreno, ne mislim da će u ovom trenutku Donjeck i Lugansk postati nezavisne države, ali ako ostanu u okviru Ukrajine, moraće imati sasvim drugačiji status. To će se dogoditi kada se promeni sadašnje rukovodstvo Ukrajine. Ova Ukrajina je nastala pučem, vojnim prevratom, a Kijev će u jednom trenutku odgovarati za to, jer je jedno nasilje prouzrokovalo drugo, pa ljudi i dalje stradaju – kazao je režiser. 

– Kijev trenutno govori samo engleski jezik, nadajući se da će se nekim čudom sve dobro završiti za njih. Ali Bog ne radi kako neko, na nekom mestu, hoće. U jednom trenutku moraće čuti glas Rusije. Ako Ukrajina to ne učini, pretrpeće potpuni krah. Svi bi trebalo da znaju – nema ništa strašnije nego kad slovenskog čoveka dovedete do očajanja. Ako ljude u Donjecku i Lugansku dovedu do očajanja, a nadam se da dotle neće doći, Ukrajina neće opstati – rekao je tada Mihalkov za naš list. 

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije