in

Jedan srpski zet, drugi u skupom razvodu

Na listi najbogatijih Rusa je i “srpski zet” biznismen Andrej Meljničenko, suprug nekadašnje “modelsice” Sandre Meljničenko.

Prema podacima iz 2021. godine, njegovo bogatstvo se procenjuje na 17,9 milijardi dolara. Svetski mediji tvrde da Meljničenko poseduje većinski udeo u kompaniji koja se bavi proizvodnjom đubriva, kompaniji za proizvodnju uglja i Sibirskoj energetici.

 

 

Porodica, između ostalog, poseduje penthaus vredan 12,2 miliona dolara kod Central parka u NJujorku. Par takođe ima vilu u francuskom Antibu, te imanje u Sariju, u Velikoj Britaniji, procenjeno na 24 miliona funti. Sandra i Andrej Meljničenko su u braku od 2005. godine i imaju dvoje dece, ćerku Taru i sina Adrijana.

Čak 22 Rusa se nalaze na Blumbergovoj listi milijardera koja rangira 500 najbogatijih ljudi na svetu. Najveće gubitke pretrpeo je Vagit Alekperov, 71-godišnji predsednik “Lukoila”.

Foto: Profimedia

 

 

Rođen u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, Alekperov je sledio svog oca u naftnoj industriji i 1990. godine postao najmlađi zamenik ministra energetike u sovjetskoj istoriji. Alekperov, koji je i suvlasnik moskovskog fudbalskog tima Spartak, sada vredi 7,19 milijardi dolara, izračunao je Blumberg. U utorak uveče, njegova superjahta od 70 metara, “Galactica super nova”, koja ima šestometarski bazen sa staklenim dnom i vodopadom, isplovila je iz Barselone uputila se u Crnu Goru.

Još jedan pripadnik ruske elite, Ališer Usmanov (68), u ponedeljak je sankcionisan od strane Evropske unije. On je takođe premestio svoju jahtu od 150 metara, a brod je krenuo ka Maldivima, izvestio je CNBC.


Foto: Profimedia

 

 

Vladimir Potanjin, predsednik “Norilsk nikla”, najvećeg svetskog proizvođača nikla visokog kvaliteta, ove godine je izgubio šest milijardi dolara. Ovaj 61-godišnjak, koji je navodno bio blizak Putinu, suočava se i sa onim što se očekuje da će biti jedan od najskupljih razvoda na svetu. NJegova bivša supruga Natalija Potanjina traži 50 odsto vrednosti njegovog udela u kompaniji, koja je u decembru bila vredna 7 milijardi dolara.

 

 

Blumberg trenutno procenjuje njegovo bogatstvo na 24,3 milijarde dolara, što je smanjenje od 21 odsto na godišnjem nivou.

Bogataš Genadij Timčenko jedan je od prvih koje je sankcionisala Velika Britanija. Ove godine je izgubio skoro polovinu svog bogatstva, koje je palo na 10,6 milijardi dolara.


Foto: Profimedia

 

 

Ovaj Inženjer elektrotehnike, star 62 godine, većinu svog vremena provodi u Švajcarskoj i ima sredstva u sektoru energetike, transporta, infrastrukture, finansijskih usluga… Bio je na čelu ruske hokejaške lige i redovno je učestvovao u Putinovoj “noćnoj hokejaškoj ligi”.

 

 

Od 2014. godine Timčenku je američko ministarstvo finansija zamrzlo imovinu u okviru paketa sankcija koji je uveden nakon što je Rusija zauzela ukrajinsku teritoriju Krima.

Među najistaknutijim Rusima koji su pretrpeli ogromne gubitke je i Roman Abramovič, vlasnik fudbalskog kluba Čelsi. Abramovič (55) ima neto vrednost od oko 13 milijardi dolara, a bogatstvo je izgradio od dividendi i prodaje privatizovane imovine stečene iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Ove godine je dosad izgubio 4 milijarde dolara, a u subotu je rekao da se povlači iz vođenja Čelsija.


Foto: Tanjug/AP

 

 

Britanski poslanik Kris Brajant izjavio je u utorak da je Abramovič “bio prestravljen” sankcijama britanske vlade zbog ruske invazije na Ukrajinu i da prodaje svoju imovinu u Londonu. S druge strane, portparol Abramoviča tvrdi da on pokušava da posreduje u miru između Rusije i Ukrajine.

– Mogu da potvrdim da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča za podršku u postizanju mirnog rešenja i da on od tada pokušava da pomogne – rekao je portparol.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici – budimo “na ti”.

Nova dimenzija novosti, vaš “Nportal.rs”.