in

Indija dobila prvi nosač aviona domaće proizvodnje

Indija dobila prvi nosač aviona domaće proizvodnje

INDIJA je danas dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu, a premijer Narendra Modi istakao je da se time zemlja pridružila malom broju drugih koje sopstvenom tehnologijom mogu da proizvodu takvo plovilo.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Brod “Vikrant”, dug je 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a danas je nakon 17 godina izgradnje i testiranja uz prisustvo premijera Modija svečano porinut u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, preneo je Rojters.

Indija već ima jedan nosač aviona, “Vikramaditja”, koji je 2004. godine kupljen od Rusije.

– Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svetu koje mogu da proizvedu tako ogroman nosač aviona sa domaćom tehnologijom – rekao je Modi.

“Vikrant” je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere.

Procenjuje se da je izgradnja “Vikranta” koštala 2,5 milijardi dolara.

“Vikrant” će biti spreman za potpuno operativno delovanje do kraja sledeće godine, pošto se izvrše probna sletanja aviona MIG-29K, ruske proizvodnje koji se koriste na drugom indijskom nosaču aviona.

Indija je jedan od najvećih svetskih uvoznika oružja, i potrošila je za tu namenu je, između 2018. i 2021.potrošila 12,4 milijarde dolara, ali nastoji i da razvije sopstvene proizvodne kapacitete.

(Sputnjik)

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: KINESKI “TOP GAN” – Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije