in

Građani i političari besni zbog protesta ekoloških aktivista (FOTO)

Građani i političari besni zbog protesta ekoloških aktivista (FOTO)

EKOLOŠKI aktivisti izazvali su blokadama haos na berlinskim ulicama, a njihovi protesti naišli su na osude, kako građana nemačke prestonice, tako i političara.

FOTO: AP/Tanjug

Zbog blokade mnogi vozači hteli su da se obračunaju sa aktivistima, preneo je Dojče vele.

Grupa za zaštitu klime koje sebe zove “Poslednja generacija” u proteklom periodu ističe se radikalnim protestima, poput lepljenja za asflat i uništavanja umetničkih dela u muzejima i galerijama.

FOTO: AP/Tanjug

– Blokade saobraćajnica aktivista produbljuju jaz u društvu umesto da povećaju svest građana za borbu protiv klime – rekao je generalni sekretar vladajućih Liberala Bižan Đir Saraj.

Poručio je da ceh ovakvog “elitističkog protesta, nažalost, plaća celo društvo”.

– ’Poslednja generacija’ čini medveđu uslugu zaštiti klime i ekološkom pokretu – naveo je Đir Saraj.

Klimatski aktivisti su u ponedeljak paralisali saobraćaj u Berlinu, a blokade su bile najavljene na 30 punktova, navodi DV.

FOTO: AP/Tanjug

Na ulici je bilo oko pet stotina policajaca, a na kraju je privedeno oko 200 demonstranata.

Policija je brzo reagovala na svaku dojavu o pokušaju blokade ulica, bilo lepljenjem za asfalt, bilo jednostavnim stajanjem na ulici, aktivisti su izazvali zastoje koji su na nekim mestima trajali satima.

FOTO: AP/Tanjug

– U zastojima je bila zarobljeno i 17 kola hitne pomoći – rekla je berlinska socijaldemokratska senatorka za saobraćaj Iris Špranger. Nije poznato da li je to imalo posledica po zdravlje pacijenata.

Svoje “oduševljenje” je pokazalo i nekoliko besnih vozača koji su na blokiranom gradskom autoputu A100 pokušali da nasilno uklone aktiviste.

FOTO: AP/Tanjug

Policija je apelovala na vozače da uprkos opravdanom besu ne uzimaju pravdu u svoje ruke i poručila im da će rešiti situaciju.

BONUS VIDEO: NEMAČKA BEZ SAOBRAĆAJA: Milioni bez prevoza tokom štrajka sindikata


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije