in

Evropski parlament ukida imunitet dvojici poslanika zbog optužbi za korupciju?

Evropski parlament ukida imunitet dvojici poslanika zbog optužbi za korupciju?

NA ZAHTEV belgijskog pravosuđa Evropski parlament započeo je postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika koji su pod istragom zbog korupcije povezane sa poslovima EU i Katara.

Foto AP

– Nakon zahteva belgijskih pravosudnih organa pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika Evropskog parlamenta. Neće biti nekažnjivosti. Toga nema – objavila je na svom Tviter nalogu predsedavajuća EU Parlamenta Roberta Mecola, prenosi Rojters.

Pres služba Evropskog parlamenta nije objavila imena dvojice evropskih poslanika o kojima će se odlučivati, ali prema navodima Asošijejted presa (AP) koji se poziva na dva anonimna izvora upoznata sa slučajem, u pitanju su Italijan Andrea Kozolino i Belgijanac Mark Tarabela, članovi parlamentarnih grupa socijalista i demokrata.

Tarabela, čija je kuća pretresena prošlog meseca, odbacio je optužbe, poručio da apsolutno ništa ne krije i namerava da odgovori na sva pitanja istražitelja.

Kozolino je prošlog meseca rekao italijanskim novinskim agencijama da mu nije poznato da je bio pod istragom.

– Nije bilo pretresa, niti je moja kancelarija zapečaćena – rekao je tada Kozolino

Treća poslanica Eva Kaili iz grčkih socijalista već je optužena u vezi sa korupcionaškim skandalom u koji su navodno uključeni katarski i marokanski zvaničnici koji se sumnjiče da su poklonima i novcem uticali na ekonomske i političke odluke u EU.

Ona je u pritvoru od 9. decembra i razrešena je dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta nakon podizanja optužnice, a pritvoren je i njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u EP.

Tokom racija koje je belgijska policija prošlog meseca pokrenula na brojnim lokacijama širom Brisela velike sume novca pronađene su u kući Eve Kaili.

Ona i Đorđi su osumnjičeni da su radili sa Đorđijevim nekadašnjim šefom Pjerom Antoniom Pancerijem, bivšim poslanikom EP koji je “osumnjičen da je za novčanu nadoknadu politički intervenisao u korist Katara i Maroka”.

Kaili je negirala krivicu.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ: Burna istorija nekadašnje supersile


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije