in

Evropska komisija uskraćena za detaljne informacije

Evropska komisija uskraćena za detaljne informacije

MAĐARSKA je potpisala sporazum sa Rusijom o dodatnom snabdevanju gasom, izjavio je portparol vlade Zoltan Kovač.

Foto: EPA/ Zoltan Mathe

Evropska komisija (EK) nema detaljne informacije o novom sporazumu o isporuci gasa iz Rusije u Mađarsku, rekao je danas predstavnik EK Tim Mekfi.

 – Evropska komisija nije strana u ovom ugovoru, nema detaljne informacije o ovom ugovoru, tako da ne možemo reći koja će cena biti plaćena za gas – rekao je na brifingu Mekfi odgovarajući na pitanje o ceni gasa po novom sporazumu, prenosi RIA Novosti.

On je podsetio da su zemlje članice EU dogovorile smanjenje zavisnosti od ruskih energenata i propise o uštedi energije radi smanjenja potražnje za gasom.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio je juče da je sa Gaspromom potpisan sporazum prema kojem će se od danas u zemlju svakodnevno isporučivati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa Turskim tokom i preko Srbije.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. potpisali ugovore o isporuci 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju, iz Turskog toka i milijardu kubnih metara preko Austrije.

Pre ruske Specijalne operacije u Ukrajini, Mađarska je potpisala dugoročni ugovor da dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije godišnje preko gasovoda Turski tok i dodatnih milijardu kubnih metara gasa iz Austrije, piše „Politiko”.

Mađarska je u velikoj meri zavisna od ruskih izvora energije, dobijajući oko 80 odsto svog gasa od Gasproma, i protivi se bilo kakvim sankcijama EU na ruski gas.

BONUS VIDEO:

DEČAK PRELETEO SVET: Mladi pilot ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije