in

“EVROPA DA NE ZALUTA NA PUT IDEOLOŠKOG KOLONIJALIZMA” Papa Francisko pohvalio porodičnu politiku Mađarske

“EVROPA DA NE ZALUTA NA PUT IDEOLOŠKOG KOLONIJALIZMA” Papa Francisko pohvalio porodičnu politiku Mađarske

PAPA Francisko je u poseti Budimpešti poručio da se mir ne postiže “praćenjem strateških interesa, već sprovođenjem politike koja se fokusira na interese svih, ljudi, siromašnih i na budućnost”.

Foto AP

“Moramo da gledamo kako hor koji peva san o miru pomračuju solisti rata koji napreduju”, istakao je on tokom susreta sa mađarskim političarima, diplomatama i drugim zvaničnicima u kabinetu premijera Mađarske Viktora Orbana u okviru apostolske posete toj državi.  

Međunarodna politika više podstiče antagonizam, umesto da pronalazi rešenja i to je, kako je ocenio, “nazadovanje u neku vrstu ratnog infantilizma”.

Govoreći o ulozi Evrope, rekao je da ona treba da pozove izgubljene, prigrli narode i nikoga ne smatra večnim neprijateljem.

“Svetski mir ne može biti zaštićen bez kreativnih napora srazmernih opasnostima koje mu prete”, istakao je papa, pozivajući se na osnivača EU Roberta Šumana. 

Osvrćući se na sukob u Ukrajini, papa je rekao da je sadašnji trenutak sadrži mnoge opasnosti, “ali da postoje i kreativni napori za očuvanje mira”.

Prema njegovim rečima, Evropi je potrebna harmonija i jedinstvo koje ne ruši pojedinačne delove koji se dobro uklapaju u celinu.

On je citirao mađarski Ustav u kojem je navedeno, da individualna sloboda može biti potpuna samo u saradnji sa drugima.

“Mislim na Evropu koja ne postaje talac svojih delova i žrtva samopromovišućeg populizma, ali takođe nije predstavnik apstraktne nadnacionalnosti koja ignoriše život svog naroda. Ovaj maloumni put ideološkog kolonijalizma briše razlike, kao što je takozvana rodna kultura, ili stavlja uske koncepte slobode ispred stvarnosti života, hvaleći se kao dostignućem, na primer, pravom na abortus”, rekao je papa.

Evropa treba da bude humana i usredsređena na ljude, sa efikasnom politikom za porodicu i rađanje, istakao je poglavar rimokatoličke crkve, hvaleći porodičnu politiku Mađarske.

Pozivajući se na znameniti Lančani most u Budimpešti kao ilustraciju, papa je rekao da njegove gvozdene spojnice stvaraju sliku Evrope “koju čine mnoge različite karike, čiju snagu daje jedinstvo”.

“Hrišćanstvo pomaže u izgradnji takve Evrope”, rekao je on, dodajući da je Mađarska graditelj mostova, jer “njene različite verske zajednice žive jedna pored druge, bez sukoba, poštujući jedna drugu i sarađujući u konstruktivnom duhu”.

(RT Balkan)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije