in

EU nesposobna da se takmiči sa SAD po pitanju državne podrške

EU nesposobna da se takmiči sa SAD po pitanju državne podrške

EVROPSKA unija nema iste mogućnosti državne podrške kao SAD, ne želi da se takmiči sa njima na osnovu takve pomoći kompanijama i nastavlja da razgovara o problemima u vezi sa Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), diplomata EU Žozep Borelj napisao je na svom blogu..

Foto AP

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik DŽo Bajden , uključuje povećane poreske subvencije za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi i koriste baterije proizvedene u SAD od materijala lokalnog porekla. Dokument predviđa izdvajanje 370 milijardi dolara za čistu energiju i postizanje klimatskih ciljeva, 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

– Ovo zakonodavstvo je zasnovano na potpuno drugačijoj filozofiji od one koju smo mi preferirali. On ne (postavlja – ed.) troškove emisije ugljenika i uglavnom uključuje važne vladine subvencije kompanijama koje proizvode robu koristeći zelene tehnologije na američkom tlu – napisao je Borelj

To je štetno za evropske proizvođače u trgovinskim odnosima sa državama i protivno je pravilima STO , rekao je on.

– Ne želimo i ne možemo da se takmičimo na osnovu državnih subvencija, jer će to naštetiti globalnoj ekonomiji. EU nema fiskalne opcije uporedive sa onima u SAD, a usvajanje politike slične američkoj na nivou zemlje članice (EU) mogle bi fragmentirati naše domaće tržište – napisao je on.

– Aktivno pregovaramo sa vlastima SAD da eliminišemo razlike u pristupima ovom ključnom pitanju – rekao je Borelj.

Ranije je šefica Evropske komisije  Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija radi sa Sjedinjenim Državama na rešavanju razlika u konkurenciji i obezbeđivanju jednakih uslova za preduzeća koja su nastala od usvajanja zakona o inflaciji – prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije