in

Država NJujork dozvolila ljudsko kompostiranje

Država NJujork dozvolila ljudsko kompostiranje

AMERIČKA država Njujork je dozvolila takozvano ljudsko kompostiranje. Osoba sada može “pretvoriti svoje telo u zemlju” nakon smrti, što se smatra ekološki prihvatljivom alternativom tradicionalnom sahranjivanju ili kremaciji.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Takođe poznata kao “prirodna organska redukcija”, praksa dovodi do razlaganja tela u roku od nekoliko nedelja nakon zatvaranja u kontejner. Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima.

Telo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno sa odabranim materijalima kao što su ostaci drveta i slama i postepeno se raspada pod dejstvom mikroba.

Nakon perioda od otprilike 30 dana – i procesa zagrevanja da se ubije svaka infekcija – voljenima se daje “formirano tlo”.

Tradicionalne sahrane koje uključuju kovčeg takođe koriste drvo, zemlju i druge prirodne resurse. Zagovornici kompostiranja ljudi kažu da je to ne samo ekološki prihvatljivija opcija, već je i praktičnija u gradovima u kojima je zemljište za groblja ograničeno.

Ali za neke, postoje etička pitanja o tome šta se dešava sa zemljom koja je rezultat kompostiranja. Katolički biskupi u državi Njujork navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da ljudska tela ne treba tretirati kao “kućni otpad”.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ – Burna istorija nekadašnje supersile


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije