in

Dokazanim ekstremistima momentalno oduzeti državljanstvo

Dokazanim ekstremistima momentalno oduzeti državljanstvo

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon o mogućnosti gubitka državljanstva republike za lica osuđena za ekstremizam i koja se nalaze van zemlje, saopštila je pres-služba šefa beloruske države .

Foto: Profimedia/Ilustracija

Šef države Aleksandar Lukašenko je 5. januara potpisao zakon o izmenama i dopunama zakona „O državljanstvu Republike Belorusije“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da dokument „predviđa mogućnost da lice izgubi belorusko državljanstvo stečeno rođenjem – u vezi sa prisustvom pravosnažne presude beloruskog suda, kojom se potvrđuje učešće ove osobe u ekstremističkim aktivnostima ili nanošenje teške štete interese Belorusije, ako se takva osoba nalazi iza njenih granica.”

– Izmenama je posebno predviđeno da se razjasni krug lica koja su rođenjem stekla državljanstvo Republike Belorusije, obaveza polaganja zakletve lica koja stiču državljanstvo Republike Belorusije i obaveza državljanina Republike Belorusije. Republika Belorusija da obavesti nadležne organe o svom državljanstvu strane države, boravišnoj dozvoli u stranoj državi, drugom dokumentu koji daje pravo na beneficije i beneficije u takvoj državi“, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, zakon koji je potpisao predsednik ima za cilj unapređenje zakonodavstva o državljanstvu kako bi se obezbedila nacionalna bezbednost – prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije