in

Čuvena ukrajinska brigada se diže iz pepela

Čuvena ukrajinska brigada se diže iz pepela

BRIGADA Azov, koja je učestvovala u teškim bitkama za Mariupolj, pokušava da se oporavi od velikih borbenih gubitaka kako bi mogla da odigra snažnu ulogu u sledećoj velikoj ukrajinskoj ofanzivi.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Javno vlasništvo

Jedinica se nada da će regrutovati 6.500 novih boraca kako bi obnovila borbenu moć.

Osim toga, lideri Azova pokušavaju da obezbede više od 1.000 boraca koji su ostali u Rusiji kao ratni zarobljenici.

– Spremni smo da oslobodimo teritoriju – rekao je major Bohdan Tavr Krotevič, koji je privremeni komandant brigade i predvodi napore za rekonstrukciju nakon što je jesenas pušten iz ruskog zarobljeništva.

Ukrajinska vlada je odredila Azov, koji je nedavno apsorbovao druge elemente nacionalne garde zemlje, kao jednu od šest „ofanzivnih brigada“ koje će predvoditi pokušaj Ukrajine da povrati oblasti pod ruskom kontrolom.

Posle meseci uglavnom malih pomeranja u linijama fronta, sve se više spekuliše o prolećnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, piše Vašington post.

Azov je odigrao važnu ulogu i 2014. godine.

Lideri Azova pokušavaju da prevaziđu kontroverzu oko krajnje desničarskih korena brigade, što je dovelo do toga da Azovu nije dozvoljeno da primi zapadno oružje. Najnovije regrute Azov privlači ne zbog ultranacionalističke ideologije, već zbog dokazanih borbenih veština, kažu vođe brigade.

– To je ime koje je zahvaljujući odbrani Mariupolja postalo poznato u svetu. Nekada je imalo negativno značenje. Sada ima pozitivno jer ono što radimo funkcioniše… Regruti koji nam dolaze razumeju to – rekao je 28-godišnji glavni narednik Maslo tokom nedavne obuke van Kijeva.

Azov je postao poznat nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, dok se loše opremljena ukrajinska vojska borila da uzvrati protiv separatista koje podržava Rusija u istočnom regionu Donbasa. Azov, tada dobrovoljačka formacija, odigrao je ključnu ulogu u odbrani strateškog grada Mariupolja. Jedinica je kasnije te godine uključena u Nacionalnu gardu Ukrajine.

“Ne postoje situacije bez izlaza”

– Ovde dolaze verovatno najmotivisaniji ljudi. Mogu da budem siguran da će moj drug moći da me pokrije, zaštiti. I ja ću to učiniti – objasnio je on.

Maslo, koga je Rusija takođe zarobila prošle godine i koji je proveo mesec dana u bolnici oporavljajući se od zadobijenih povreda, rekao je da bi snalažljivost Azova mogla pomoći da se nadoknadi nedostatak naprednog naoružanja.

On najavljuje da će Azov „iz ničega nešto izmisliti”. Vođe trupa kažu da regrutacija ide dobro, ali su odbili da otkriju tačne brojke.

– Većina ljudi bi pretpostavila da će se rat brzo završiti ili da će ga dobiti neko drugi umesto nas. To se nije desilo. Dakle, mi pokušavamo da objasnimo civilnom stanovništvu zemlje da su nam potrebni da nam pomognu da oslobodimo teritoriju – kaže Krotevič.

Upitan o predstojećoj ofanzivi, Krotevič koristi primer Prvog rusko-čečenskog rata, kada su čečenske snage usvojile strategiju zauzimanja malih gradova kako bi ih iskoristile kao polugu da ponovo zauzmu oblasti pod ruskom kontrolom. On je sugerisao da bi Ukrajina mogla učiniti isto.

On je potvrdio da će se Azov u ​​budućim bitkama oslanjati na iskustvo odbrane Mariupolja.

– Naše iskustvo sa Azovstalom nam govori da nema situacija bez izlaza – zaključio je on.

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE – Ruski vojnici koriste sisteme “Grad” i haubice “Msta-S”

(Index)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije