in

ČUDNA STRANA MERIDIJANA: Stop lupanju u šerpe

ČUDNA STRANA MERIDIJANA: Stop lupanju u šerpe

Da li su šerpe i lonci posude za kuvanje ili rekviziti za proteste? Na ovo neobično pitanje pokušale su prethodnih dana da odgovore francuske vlasti. Policijska prefektura zabranila je pre nekoliko dana nošenje šerpi, prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Monpeljeu, uz obrazloženje da nije dozvoljeno javno korišćenje “nosećeg zvučnog objekta”.

Foto: Tanjug/AP Photo

Burleskne situacije događale su se na kontrolnim punktovima, kada su demonstranti iz torbi morali da izvade lonce, konzerve i kašike kojima su nameravali da lupaju po njima. Sve to prouzrokovalo je mnogo čuđenja, podrugivanja i smeha. Reagovala je i ombudsman za ljudska prava Kler Edon, s pitanjem: “Da li je zaista zbog šerpi postojao visoki rizik po javni red i mir?” 

Odgovorio je lično ministar untrašnjih poslova Žerlad Darmanen uveravajući da nije propisan dekret protiv šerpi, već da su žandarmi loše protumačili naredbu. U njoj je stajalo da su zabranjeni svi predmeti koji proizvode zvuk, kao što su pištaljke, rog, vuvuzele i ostali instrumenti. Da šerpa ipak nije muzički instrument potvrdio je i francuski predsednik Emanuel Makron koji je poručio da šerpe i jaja treba da služe za kuhinju, a ne u druge svrhe.

Istovremeno je “pecnuo” demonstrante ističući da proizvodnja šerpi i lonaca može da se poveća, ako ih nema dovoljno. Gde god da se ministri, premijer ili predsednik pojave ovih dana, “rade” šerpe. Njih su, kao protesni rekvizit prvi put iskoristili francuski republikanci tokom Julske monarhije 1832. Demonstranti sada poručuju da u njih lupaju protiv “predsedničkog monarha”. Ostaje da se vidi da li će u kratkom roku ovi “muzički instrumenti iz kuhinje” dati neki politički rezultat, ili pokazati da je bilo bolje da su ih demonstranti ipak iskoristili da u njima skuvaju pasulj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije