in

Članovima bande spaljena tela nakon linčovanja, ubijen i vođa organizacije (VIDEO)

Članovima bande spaljena tela nakon linčovanja, ubijen i vođa organizacije (VIDEO)

NAJMANjE 10 osumnjičenih članova bande na Haitiju je linčovano, a stanovnici glavnog grada Port o Prensa zapalili su njihova tela, saopštila je policija Haitija.

Foto: Tviter printskrin/Michael Deibert

Portparol policije rekao je da se grupa naoružanih bandita vozila po glavnom gradu, kao i da je policija nameravala da ih uhapsi.

On je rekao da je ozloglašeni kriminalni vođa Karlo Petiom mrtav, ali nije dao više detalja o njegovoj smrti, prenosi Rojters.

Do linčovanja je došlo nakon nekoliko dana sukoba između članova bande i snaga bezbednosti.

Rojtersove fotografije i video-snimci na društvenim mrežama prikazuju nekoliko naslaganih tela na putu, a pored njih se vide zapaljene gume i objekti, dok ih ljudi okružuju i ljutito uzvikuju. Može se videti i kako jedna osoba tuče beživotna tela tupim predmetom.

Bande na Haitiju su ojačale od 2021. godine, kada je ubijen predsednik Žovenel Moiz, a osim Port o Prensa, i u drugim delovima zemlje došlo je do bezakonja.

Situacija se pogoršala prethodnih meseci, kada je dolazilo do vatrenih okršaja između bandita i policije.

Bezbednosna situacija se dodatno pogoršala poslednjih meseci, sa rutinskim obračunima između policajaca i bandi. Krvave bitke su ostavile stotine mrtvih i hiljade raseljenih.

Kriminalne grupe kontrolišu oko 80 odsto urbanog dela Port o Prensa, a prisutno je oko 200 bandi. Vlada Haitija i najviši zvaničnici Ujedinjenih nacija pozvali su međunarodne snage da podrže haićansku policiju u njihovoj borbi protiv bandi.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA – Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije