in

Brisel ponudio besplatne vakcine i stručnu pomoć Pekingu

Brisel ponudio besplatne vakcine i stručnu pomoć Pekingu

EVROPSKA unija ponudila je Kini besplatne vakcine protiv kovida 19 kako bi joj pomogla da suzbije ubrzano širenje zaraze, piše britanski “Fajnenšel tajms”, pozivajući se na evropske zvaničnike.

Foto: Tanjug

Prema pisanju dnevnog lista, ponuda je iznesena u proteklih nekoliko dana, odnosno pred današnji sastanak ministara zdravlja EU kao odgovor Evropske komisije na mogući novi talas kovida 19 širom sveta, nakon što je Kina odlučila da prekine politiku nulte tolerancije prema virusu korona, prenosi RIA.

– Evropski komesar za zdravlje Stela Kirjakides je svojim kineskim kolegama ponudila solidarnost i podršku, uključujući i stručnu pomoć, te donacije vakcina – rekao je jedan od zvaničnika EU.

Prema njegovim rečima, kineska administracija još nije odgovorila na ponudu EU.

U novembru je u Kini registrovan rekordan broj obolelih od kovida 19. Usled pogoršanja epidemiološke situacije vlasti su uvele delimične blokade u pojedinim oblastima, dok su meštani morali svakodnevno da budu podvrgnuti testiranju na virus korona.

Kina je u decembru objavila da ukida politiku nulte tolerancije za kovid 19 i da se priprema da tokom januara otvori svoje granice.

BONUS VIDEO: SLADOLED KOJI SE NE TOPI: Novi izum kineskih poslastičara


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije