in

Borbeni avioni opet preleteli središnju liniju

Borbeni avioni opet preleteli središnju liniju

DVA kineska borbena aviona danas su prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, koji inače služi kao nezvanična barijera između dve strane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

U saopštenju je navedeno da je ukupno četiri kineska aviona i pet kineskih brodova otkriveno u aktivnostima oko Tajvana.

Peking, koji smatra Tajvan svojom teritorijom, organizuje vojne vežbe oko ostrva od početka avgusta, kao odgovor na posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i drugih američkih zvaničnika.

Podsećamo, kineske vlasti su izjavile da su spremne da preduzmu odlučne kontramere nakon američkih planova da Tajvanu prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, saopštio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Prošlog meseca nekoliko američkih delegacija posetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. avgusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da započne vojne manevre oko ostrva. Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

BONUS VIDEO:

KINESKI “TOP GAN”: Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije