in

Bivša francuska ministarka uskoro pred sudom dokazuje da ima pravo na stav

Bivša francuska ministarka uskoro pred sudom dokazuje da ima pravo na stav

UDRUŽENJE “Stanimo uz Ukrajinu” tužilo je francusku političarku, bivšu ministarku, nekadašnju kandidatkinju za predsednicu i suprugu ranijeg šefa države Fransoa Olanda, Segolen Roajal, zbog toga što je negirala neke etablirane činjenice u vezi s ratom u Ukrajini.

CENZURA Nema milosti ni za bivšu ministarku

Roajalovoj se prebacuje da je u javnom TV nastupu “negirala realnost” bombardovanja porodilišta u Marijupolju. Takođe, povodom sumnji u masovna ubistva u Buči, bivša ministarka je insistirala na tome da u ratovima postoje medijske manipulacije na obe strane.

– Tužbu pišemo, biće podneta u ponedeljak – rekli su u pomenutom udruženju.

Segolen Roajal je, gostujući na BFMTV, u četvrtak 1. septembra, između ostalog, dovela u pitanje bombardovanje porodilišta u Marijupolju, naročito video-snimak na kome se vidi povređena trudna žena. Navedeno je kasnije da je ta žena preminula. Povodom toga, bivša Olandova supruga je za Zelenskog rekla:

– Bio je u Evropskom parlamentu. Tada je prekinut mirovni proces. Koristio je to. Nije bio u stanju da da ime te žene. Nismo saznali imena žrtava. Jasno je da bismo, u vreme mobilnih telefona, da je bila i jedna žrtva, i jedna beba, to videli.

Povodom pronađenih beživotnih tela u Buči, sa snimcima koji su obišli svet, poručila je da “treba čuti različita svedočenja”. Rekla je i da je “monstruozno emitovati slične snimke samo da bi se prekinuo mirovni proces”. Na pitanje da li to znači da Zelenski širi lažne vesti, dodala je:

– Poznato je da ratna propaganda postoji. Amerikanci to i ne kriju. Ona ima dva cilja, da se mobilišu trupe, a to sprečava i proces sklapanja mira – naglasila je.

Potrebna hrabrost da se kaže

POVODOM najave tužbe, bivša predsednička kandidatkinja je poručila:

– Nikada nisam negirala ratne zločine. Svi stručnjaci znaju, ratna propaganda iz straha, terora, vodi do eskalacije. Setimo se kriminalnih udara na Irak, zasnovanih na laži. Izolovani Širak je tada imao hrabrosti da kaže ne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije