in

Biće preduzete kontramere ukoliko ne odustanu od prodaje oružja Tajvanu

Biće preduzete kontramere ukoliko ne odustanu od prodaje oružja Tajvanu

KINESKE vlasti su spremne da preduzmu odlučne kontramere nakon američkih planova da Tajvanu prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardi dolara, saopštio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Foto: Profimedia, AP

Komentarišući jučerašnje saopštenje Pentagona, Liu Pengju je u izjavi za TAS S pozvao američku stranu da “poštuje svoje tvrdnje da se iskreno pridržava principa ”jedne Kine” i tri kineska zajednička saopštenja SAD i Kine”.

 – Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere u skladu sa situacijom – naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da „zaustavi prodaju oružja i vojne aktivnosti sa Tajvanom i odmah opozove navedenu prodaju oružja Tajpeju, kako to ne bi nanelo više štete odnosima Kine i SAD, kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza“, navodi ruska agencija.

Administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena objavila je ranije sinoć da prodaje oružje Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardi dolara.

Stejt department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sajdvinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim delom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Administracija je već obavestila Kongres o tom potezu, koji sada ima 30 dana da ispita i odobri te sporazume, navodi TAS S.

Prošlog meseca nekoliko američkih delegacija posetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. avgusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da započne vojne manevre oko ostrva. Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

BONUS VIDEO:

KINESKI “TOP GAN”: Aeromiting u Čangčunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije