in

Berlin želi da nas pretvori u vazala

Berlin želi da nas pretvori u vazala

ODBIJANjE Nemačke da sa Varšavom razgovara o reparacijama štete iz Drugog svetskog rata svedoči o tome da Berlin ne poštuje Poljsku i Poljake, izjavio je za agenciju „RAR“ zamenik ministra inostranih poslova zemlje, ovlašćeni predstavnik Vlade za pitanja kompenzacija Arkadiuš Muljarčik.

Foto: Tanjug

Zvaničnik je kritikovao odluku Nemačke ocenivši da odgovor Berlina na notu Poljske „nije pravno argumentovan“.

 – Ovaj odgovor koji je formulisan u jednoj rečenici pokazuje potpuno nepoštovanje Poljske i Poljaka – rekao je on.

Prema rečima zamenika ministra, nije iznenađen odbijanjem Berlina da razgovara na ovu temu.

 – Nemačka ne sprovodi prijateljsku politiku prema Poljskoj, ona želi da ovde uspostavi svoju sferu uticaja i da postupa sa Varšavom kao vazalom – naglasio je Muljarčik.

Istovremeno, on je obećao da će „kontinuirano i intenzivno“ raditi na pitanju reparacija od Nemačke, istakavši da će pre ili kasnije Berlin biti prinuđen da promeni stav.

Prethodno je poljsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je nemačka Vlada u diplomatskoj noti od 3. januara odgovorila na notu MIP-a Poljske od trećeg oktobra prošle godine i saopštila da ne namerava da razgovara sa Varšavom o reparacijama za štetu u Drugom svetskom ratu i da je pitanje zatvoreno.

Poljske vlasti traže od Nemačke 1,3 hiljade milijardi dolara reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata. U Berlinu su nekoliko puta podvukli da ne žele ništa da plate, smatraju da su dovoljno platili i da nema razloga da se dovodi u pitanje odšteta koju je Poljska odbila 1953. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije