in

Beloruska vojska spremna da odbije svaku agresiju

Beloruska vojska spremna da odbije svaku agresiju

NAČELNIK Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Gulevič izjavio je da su intenzivne vojne vežbe, koje se održavaju u zemlji od početka aprila, povezane sa napetom situacijom na granicama republike.

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

– Borbena obuka je glavna komponenta aktivnosti vojske. Takođe postoji napetost na granicama naše zemlje. Primorani smo da reagujemo na neprijateljske korake naših suseda koji održavaju intenzivne aktivnosti u okviru borbene obuke. Naše Oružane snage takođe održavaju spremnost na prilično visokom nivou – rekao je Gulevič, komentarišući razloge intenzivnih vojnih vežbi u Belorusiji.

Kako je objasnio, trenutno je u beloruskoj vojsci u toku provera borbene gotovosti u okviru koje je „mobilisana vojna jedinica koja broji preko 6.000 ljudi“. Provera borbene gotovosti izvodi se na pet poligona.

– Sada smo prešli u završnu fazu provere – izvođenje brigadne taktičke vežbe – dodao je Gulevič.

Gulevič je istakao da će beloruska vojska tokom borbene obuke pokazati svoju snagu u svetlu vojnih vežbi koje se održavaju u susednim zapadnim zemljama,

– Pokazujemo da su naše trupe spremne da u slučaju potrebe odbiju bilo kakvu agresiju na našu zemlju – kazao je Gulevič.

Danas je na jednom od poligona u Brestskoj oblasti na zapadu Belorusije održana brigadna taktička vojna vežba sa borbenim gađanjem u okviru provere borbene gotovosti beloruske vojske koja je počela 3. aprila.

(Sputnjik)

 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije