in

Bajden se priprema za neuspeh Ukrajine, Veliki gubici i slab uspeh VSU zabrinuli prvog čoveka SAD

Bajden se priprema za neuspeh Ukrajine, Veliki gubici i slab uspeh VSU zabrinuli prvog čoveka SAD

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džoa Bajdena “tiho se priprema za mogućnost” da ukrajinska ofanziva ne donese “potpunu pobedu” koju je Kijev želeo, izvestio je Politico u ponedeljak, pozivajući se na nekoliko anonimnih zvaničnika.

Foto Tanjug/AP

Dok je javna podrška američke vlade Ukrajini „nepokolebljiva“, zvaničnici su u četiri oka izrazili bojazan da bi Bela kuća mogla biti uhvaćena u unakrsnu vatru kritika ukoliko napad ne ispuni očekivanja, navodi agencija. „Jastrebovi“ bi tvrdili da SAD i njihovi saveznici Ukrajini nisu dali dovoljno oružja i municije, dok bi „golubovi“ to videli kao dokaz da Kijev ne može da pobedi.

-Ako Ukrajina ne može dramatično da dobije na bojnom polju, neizbežno se postavlja pitanje da li je vreme za pregovore o prekidu borbi, rekao je za Politiko Ričard Has, predsednik Saveta za spoljne odnose. -Skupo je, ponestaje nam municije, moramo da se pripremimo za druge nepredviđene situacije širom sveta.

Jedan zvaničnik, koji je zatražio anonimnost, rekao je da su SAD „prebacile“ oružje i opremu u Ukrajinu i „skoro završile“ sve što je Kijev tražio. Ali iza zatvorenih vrata, SAD su „zabrinute šta Ukrajina može da postigne“.

Američka vojska veruje da je sukob zaglibio u rovovskom ratu, pri čemu nijedna strana nije mogla da napreduje veoma daleko ili veoma brzo. Politiko je prvobitno izvestio da je Ukrajina pretrpela 100.000 ubijenih vojnika, ali je kasnije promenio to da se odnosi na ukupne žrtve, uključujući i ranjene. List je takođe naveo da su kijevske snage prošle kroz „istorijske količine municije i naoružanja“ i da „čak ni ogromna snaga Zapada“ nije bila u stanju da zadovolji njihove potrebe.

Pentagon sada sumnja da Ukrajina može da postigne svoj cilj da dođe do Krima, iako se američka vojska i dalje nada da bi mogla da „ometa“ ruske linije snabdevanja.

Pregovarano primirje bi bilo prodato i zapadnoj i ukrajinskoj javnosti kao privremeni prekid vatre, „ostavljajući vrata Ukrajini da povrati više svoje teritorije u budućnosti“, rekli su neki američki zvaničnici za Politico. To je učinjeno i ranije, sa sporazumom iz Minska iz 2015. godine – prema nedavnim priznanjima nemačkog i francuskog lidera u to vreme – iako mediji to nisu pominjali.

Američki zvaničnici su takođe predložili da se dogovor zasladi „bezbednosnim garancijama sličnim NATO-u“ Kijevu, više novca iz EU i još više oružja za ukrajinsku vojsku, uz „ponovno angažovanje Kine“ kako bi Rusiju gurnuli u pregovore.

BONUS VIDEO – POGLEDAJTE ISPALjIVANjE “MOSKIT” KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije