in

Bajden potpisao novu uredbu radi poboljšanja života zajednica

Bajden potpisao novu uredbu radi poboljšanja života zajednica

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se nalaže svakoj američkoj federalnoj agenciji da radi na ”ekološkoj pravdi za sve” i poboljšanju života zajednica koje su najteže pogođene zagađenjem i klimatskim promenama.

Džo Bajden, Foto AP

Naredba predviđa uspostavljanje nove ”kancelarije za ekološku pravdu” u Beloj kući koja će koordinisati ove mere, kao i obavezno obaveštavanje javnosti ukoliko se toksične supstance ispuste iz federalnog objekta, prenosi Rojters.

– Ovde se radi o zdravlju ljudi. Radi se o zdravlju naših zajednica. Radi se o budućnosti naše planete – rekao je Bajden aktivistima, poslanicima i drugima pre potpisivanja naredbe u Ružinom vrtu dvorištu Bele kuće.

On je osudio nastojanja  republikanaca da ukinu klimatske odredbe u Zakonu o smanjenju inflacije, što je nazvao potkopavanjem rada na smanjenju zagađenja i unapređenju čiste energije.

Nereće poput iskakanja teretnog voza iz šina u Istočnoj Palestini u Ohaju, kada je došlo do curenja velike količine toksičnih hemikalija, skrenule su pažnju na ekološku štetu do kojih dolazi u određenim zajednicama unutar SAD.

 

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI – Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije