in

AMERIKANCI SHVATILI – „MNOGO GUBIMO“: Vašington poziva Moskvu da obnovi učešće u sporazumu o nuklearnom oružju

AMERIKANCI SHVATILI – „MNOGO GUBIMO“: Vašington poziva Moskvu da obnovi učešće u sporazumu o nuklearnom oružju

SJEDINjENE Američke Države bi želele da Rusija obnovi učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) i da pristane na pregovore o uslovima novog sporazuma, izjavila je šefica Nacionalne uprave nuklearnom bezbednošću pri američkom Ministarstvu energetike Džil Hrubi.

Foto Tanjug/AP

-Mi mnogo gubimo time što su oni suspendovali učešće u tom sporazumu – u pogledu stabilnosti i mera predostrožnosti. Zato bismo svakako želeli da se oni vrate poštovanju sporazuma i da započnu razgovore o novom sporazumu koji bi ograničio količinu nuklearnog naoružanja, rekla je Hrubi.

Ona je dodala da je Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja „stabilizujući faktor“ jer ograničava količinu nuklearnog oružja. Po rečima Hrubi, sporazum „osigurava predvidljivost“, kao i transparentnost zahvaljujući proverama i redovnim obaveštenjima o situaciji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da Moskva obustavlja učešće u START-u, ali da ne istupa iz njega. On je naglasio da pre nego što se ponovo pokrene pitanje nastavka rada u okviru tog sporazuma ruska strana treba da razume kako će u njega biti uračunati arsenali ne samo SAD, nego i drugih nuklearnih država, članica NATO-a, odnosno Francuske i Velike Britanije. Putin je 1. marta potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u START-u.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije