in

Američka vlada izdala naređenje proizvođačima

Američka vlada izdala naređenje proizvođačima

DVA najveća američka proizvođača čipova dobila su naređenje vlade SAD da prestanu sa prodajom dela svoje tehnologije Kini, koja se može koristiti za veštačku inteligenciju (AI), prenose mediji.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

“Nvidia Korp” i “AMD”, kompanije koje su među najvećim svetskim proizvođačima grafičkih čipova, saopštile su u sredu da ih je američka vlada pozvala da zaustave izvoz određenih čipova visokih performansi u drugu po veličini svetsku ekonomiju.

“Nvidia Korp” je navela da su joj američki zvaničnici rekli da se to zahteva zbog potencijalnog rizika da se proizvodi koriste ili preusmere na “vojne korisnike”, navodi Gardijan.

Ograničenja se odnose na postojeća A100 i najavljena H100 integrisana kola, kao i sve sisteme koji ih uključuju i stupaju na snagu odmah, navodi se u saopštenju kompanije.

Taj potez preti da smanji poslovanje “Nvidia Korp” u vrednosti od 400 miliona dolara, precizira se u podnesku kompanije američkom regulatoru.

Otprilike, to je ono što je tehnološki gigant sa sedištem u Kaliforniji predvideo prošle nedelje kao potencijalnu prodaju Kini, na koju bi nova ograničenja mogla da utiču, navodi se u podnesku, prenosi ovaj list.

Akcije kompanije “Nvidia Korp” pale su za 6,6 odsto na zatvaranju berzi u sredu, dok su akcije “AMD” pale za 3,7 odsto, navodi američka televizija.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: BORBE U REGIONU HARKOVA – Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije