in

“Ako ostane na vlasti, članstvo u NATO-u je dovedeno u pitanje”

“Ako ostane na vlasti, članstvo u NATO-u je dovedeno u pitanje”

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost 45. predsednika SAD Donalda Trampa DŽon Bolton izrazio je mišljenje da bi članstvo Turske u NATO-u moglo biti dovedeno u pitanje 2023. godine zbog nespremnosti turskih vlasti da zauzmu oštar antiruski stav o sukobu u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, u narednim mesecima “jedinstvo i odlučnost Zapada” biće istinski provereni u praksi, piše TASS.

– Finska i Švedska su donele zadivljujuću odluku da se pridruže NATO-u, ali ruski trgovinski i vojni partneri još uvek nisu odustali od nje, nažalost uključujući Tursku, čije članstvo u NATO-u bi trebalo da bude pod znakom pitanja 2023. ako predsednik Erdogan bude ponovo (verovatno prevarom) izabran – napisao je Bolton u članku koji je u ponedeljak uveče objavio Dejli Telegraf.

Takođe je primetio da izjave Nemačke o nameri da poveća troškove za odbranu još nisu materijalizovane.

– Redovni budžet Nemačke za odbranu u 2023. godini biće manji nego u 2022. godini – rekao je Bolton i dodao da sredstva iz posebno kreiranog fonda za Bundesver u iznosu od 100 milijardi evra još nisu iskorišćena za modernizaciju naoružanja i vojne opreme.

Istovremeno, Trampov bivši pomoćnik je primetio da bi produženje sukoba u Ukrajini doprinelo rastu nezadovoljstva na Zapadu.

BONUS VIDEO: UNAPREĐENI TORNADO-G SISTEM NA BOJNOM POLjU – Rusi koriste višecevne bacače u zoni ratnih dejstava


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije