in

“Niti sam kukavica, niti me je strah”

“Niti sam kukavica, niti me je strah”

Dobro je poznato da je on mnogim estradnim zvezdama pomogao u karijeri predstavljajući ih široj publici u svojim emisijama, međutim, u jednom trenutku tokom devedesetih godina prošlog veka, Minimaks je “zaratio” sa estradom, a među njima je bio i Kalezić.

Zbog njegovog komentara da se narodnjaci ne oglašavaju o društvenim problemima, to jest, o protestima studenata protiv tadašnjeg režima, zato što su bogati i lepo žive, te im do promena nije ni stalo, estradni umetnici burno su reagovali. 

U celosti prenosimo tadašnju izjavu preminulog pevača Zorana Kalezića:

Foto: Arhiva TV Novosti

 

“Izdržavali smo ga”

– Godinama Minimaks živi na grbači nas pevača. Mi smo ga izdržavali! Ne možemo da dozvolimo da taj samozvani veliki humorista blati našu profesiju! Koga on zastupa? U čije ime govori? Šta je on, svetac koji je sa neba sišao na zemlju, da bi nama delio packe? Dok smo mi odrađivali na hiljade humanitarnih koncerata i pomagali da se bar neke rupe u društvu zakrpe, šta je on radio? Prodavao se, menadžerisao, muvao i zgrtao pare! i to sve pričajući otrcane viceve kakve bi mogla i moja baba da ispriča. Iživljavao se na nama i poturao na estradu kojekakve nemoralne tipove. A sad pljuje po nama i skuplja nekakve poene dičeći se time što pomaže ženi da lupa u šerpe! – besan je Zoran Kalezić, predsednik Udruženja.

Foto: Anđela Stevanović

 

Nije samo što je Mića pričao šta ne treba, odnosno ono što se nekima ne sviđa, nego su njegove reči, izgleda, povukle čitav lanac neprijatnosti koje našim ljubimcima zagorčavaju živote. Nije im baš prijatno kada ih neko pozove telefonom i pita: “Kako vas nije sramota?” A takvih poziva, začinjenih često i uvredama, sve je više. Još je gore kada stakla na automobilima nađu razbijena…

Sve u svemu, na pomenutom sastanku pljuštali su “komplimenti” upućeni nekad voljenom Mići. Od toga da je “ceo život jajario”, “da sebi nikad ni gaće nije kupio”, do toga da je on “najveći proizvođač kiča na estradi jer se samo uz njegovu pomoć, za debele pare, moglo napraviti ime.” Rekao je Kalezić Minimaksu i u lice, tačnije, u telefonskom razgovoru šta misli o njemu i njegovim rečima i čvrsto mu obećao da će mu vratiti milo za drago kad-tad.

Foto A.S.

 

– Niti sam kukavica, niti me je strah da kažem šta mislim. Međutim, privatna je stvar svakoga od nas da li je uz studente ili nije. Ako bi nas studenti pozvali u studentski dom, mi bismo im rado pevali, kao što smo činili mnogo puta do sada. Ali, šta ćemo na ulici? Ja demokratiju shvatam drugačije, ali ovde nije u pitanju naš odnos prema studentima, već taj čovek koji lovi u mutnom. Kao vanstranačko udruženje, mi nemamo ni prava, ni ovlašćenja da zauzmemo ikakav stav – nastavio je Kalezić, dodajući da smatra da demokratskom voljom izabran predsednik države mora da se poštuje.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive “Novosti”, a ovaj članak je izašao u “Saboru”, 3. februara 1997.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici – budimo “na ti”.

Nova dimenzija novosti, vaš “Nportal.rs”.