in

Nevoljno sam prihvatio tu ulogu, počelo je svađom sa rediteljem

Nevoljno sam prihvatio tu ulogu, počelo je svađom sa rediteljem

Burić (69) je nedavno prema izboru Evropske filmske akademije proglašen za najboljeg europskog glumca.

Glumac je najznačajniji deo svoje filmske karijere ostvario u Danskoj govorio je u emisiji na HRT-u o svojoj vezi sa Hrvatskom, o tome zašto još glumi u malim, nezavisnim pozorišnim projektima, a dotakao se i uloge u “Pusher”-u.

– Mi imamo malo pogrešnu sliku o Holivudu. Meni je jako prijatno iznenađenje bilo kad sam došao tamo i radite s nekim režiserom za kojeg znaš da radi blokbastere zbog čega misliš da je samo u tom mejnstrimu. Ali oni jako prate evropski art film i to mi je bilo ugodno iznenađenje. I to nije samo pristojnost nego oni stvarno to gledaju. Holivud je jedan drugačiji način proizvodnje filma nego što je to evropski i ide se nekim drugim stepenicama – ispričao je Burić.

Priznao je da je on kasno postao glumac i da je prvo video sebe kao radikalnog kulturnog aktivistu.

– To je iskustvo mene formiralo. U toj grupi nismo govorili da smo glumci, govorili smo da smo proizvođači slike, muzike… Jasno da je to bila gluma, ali nismo o sebi razmišljali kao o glumcima. Meni je to bila neka vrsta redukcionizma… Ja sam prvi put doneo odluku da sam glumac posle filma “Pusher” u kojeg sam ušao i pomalo nevoljno. Taj susret s Jensom, režiserom, je bio odlučujuć u mom životu – kazao je.

– U to sam vreme radio sa jednom ukrajinskom režiserkom na katedri filma o pozorištu. Tamo sam načuo da traže ljude za film i napravio probno snimanje. I tada je posle toga režiser počeo da me provocira na neku foru stranaca i Danaca koja je meni u tom momentu bila mučna. On je hteo reakciju. To je postala čuvena svađa o kojoj svi pričaju – ispričao je.

NJemu je, kaže, Akademija bila odbojna. 

BONUS VIDEO: