in

Ko je misteriozna glumica iz kultnog filma “Lepota poroka”?

Ko je misteriozna glumica iz kultnog filma “Lepota poroka”?

Film “Lepota poroka” Živka Nikolića i danas ume da šokira, a 1988. godine napravio je pravu pometnju. Čulno, uzbudljivo, ostvarenje koje ruši tabue predstavilo je spoj modernog i tradicionalnog i sudar potpune slobode sa zatočenošću u okvire normi i zastarelih običaja.

“Lepota poroka”, kojoj Nikolić potpisuje i režiju i scenario, priča je o paru iz zaostale crnogorske sredine koji odlazi na primorje da proba da zaradi novac tokom sezone, kada Jaglika (Mira Furlan) upoznaje dvoje stranih turista i prepušta se strastima s njima.

Foto: V. Danilov

 

 

Među kultnim scenama ovog filma su one u kojima se junakinja upoznaje s ovim nudističkih parom, koje su odigrali Alen Nuri i Ines Popović Kotman.

Alen Nuri, francuski glumac koji je igrao u više jugoslovenskih filmova i serija, manje-više je poznat regionalnoj javnosti, ali njegova partnerka u “Lepoti poroka” bila je još povučenija.

Prelepa Ines Popović Kotman bila je uspešan foto-model, dok joj je uloga u ostvarenju Živka Nikolića jedina na filmu – ipak, toliko upečatljiva da je njeno ime zauvek upisano u istoriji srpskog i jugoslovenskog filma. Nije poznato mnogo o njenoj kasnijoj karijeri, a i sama je nakon “Lepote poroka” rekla da joj je film “samo trenutna preokupacija” dok o pozorištu nije ni razmišljala jer nije odgovarao njenom senzibilitetu.

Kako je u jednom intervjuu istakla, iako je rasla u sredini koja nije preterano liberalna, ona je to postala.

– Odgovor bih najradije potkrepila stihom iz pesme Grejs DŽouns, onim koji je meni posebno vrlo drag i koji često spominjem. On glasi: “Doing what I’m doing, feeling out of place”, ili slobodnije prevedeno: “Radim ono što volim, a živim iznad i izvan sredine koja me okružuje” – rekla je pre mnogo godina za časopis “Erotika”, prenosi portal “Jugopapir”.

BONUS GALERIJA: Tanja Bošković – retrospektiva karijere

“>

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović