in

JURIŠ OD 90 DANA: Kako se stvarao “Boj na Kosovu”

JURIŠ OD 90 DANA: Kako se stvarao “Boj na Kosovu”

Dok ne dođe nova verzija, pravo je vreme da se prisetimo kako se snimao “prvi” Boj na Kosovu.

Tekst iz 1989. godine iz TV Novosti vam prenosimo u celosti, kao i fotografije sa snimanja koje je trajalo samo – 90 dana.

“KO NE DOĐE U BOJ…”

Trećeg aprila, u Smederevskoj tvrđavi, počelo je snimanje TV filma “Boj na Kosovu” – u čast 600-godišnjice kosovske bitke.

Pošto kod nas ništa ne može temeljito i natenane, i za ovaj projekat odvojeno je vremena koliko se u nekim drugim zemljama (sa razvijenom kinematografijom) ne bi utrošilo ni za traženje lokacije i objekata: manje od 90 dana – za snimanje – uključujući i scene samog boja na Kosovu – i montažu materijala. Sve mora da bude gotovo do 28. juna, na dan kada su se, pre 600 godina, presudno sukobile srpska i turska vojska. Uoči tog dana biće premijerno prikazana televizijska verzija jednog od, za naše narode, najvažnijih događaja u srednjem veku.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Da bi sve to uspelo i ispalo kako treba, okupljena je velika ekipa u kojoj se nalazi tridesetak naših najpoznatijih glumaca i oko 120 ljudi koji će biti iza kamere. Uz sve to, za scenu boja na Kosovu biće angažovano i oko hiljadu statista i četrdesetak konja.

Da bi sve “štimalo” kako treba, da ne bi bilo “praznog hoda” i gubljenja dragocenog vremena, sve tehničke detalje paralelno će raditi dve ekipe – dok jedna snima, druga, u nekom drugom kraju zemlje, priprema teren i scenu. Prema onome što smo videli na početku snimanja, sve deluje homogeno i precizno, kao da nije u pitanju domaći projekat!

“>

Foto: reprint TV Novosti

Foto: reprint TV Novosti