in

Francuski lekar o poslednjim trenucima princeze Dajane

Francuski lekar o poslednjim trenucima princeze Dajane

ZNAM da će to za mnoge biti iznenađujuće, ali nisam prepoznao princezu Dajanu. Tim rečima obratio se francuski lekar Frederik Maje, koji je, pre tačno 25 godina, prvi priskočio u pomoć stradalima u “mercedesu” u noći između 30. i 31. avgusta 1997. u tunelu kod mosta Alma u Parizu.

Foto: Arihva Novosti/AP Photo/Denis Paquin

Doktor Maje se vratio na događaje od pre četvrt veka, kada se, sticajem okolnosti, našao u situaciji da pruži prvu pomoć britanskoj princezi. Vraćao se, sa svojim partnerom, sa jednog rođendanskog slavlja i prolazio kolima u suprotnom pravcu, kada je primetio smrskani automobil koji se pušio. Imajući u vidu da je lekar koji se uz to još bavi i urgentnom medicinom, tada mladi doktor odmah je zaustavio automobil i potrčao ka unesrećenima.

– Moja uloga kao lekara urgentne medicine bila je, naravno, da se zaustavim – rekao je.

Utvrdio je, kaže, da dvoje putnika s leve strane (vozač i Dodi al Fajed) nisu davali znake života, a da su dvoje sa leve, napred i pozadi (telohranitelj, jedini koji je preživeo udes i Dajana), još bili živi. Prema Majeovom svedočenju, muškarac na suvozačevom sedištu je bio u manje teškom stanju, pa je pohitao da prvo pomogne mladoj ženi koja je sedela pozadi. Pre toga je pozvao hitnu pomoć. Iz svog automobila je uzeo masku s kiseonikom koju uvek nosi sa sobom, a onda je uspeo da uđe u smrskana kola. Dajana je, kaže, imala spuštenu glavu, ali je davala znake života, pa je prvo što je uradio bilo da je lagano pridigne u povoljan položaj za disanje i stavi joj masku. Lice joj je, kaže, bilo netaknuto.

– Zahvaljujući maski za disanje, povratila je malo energiju, ali nije mogla da govori – preneo je.

Okupljeni ljudi su mu govorili da saputnici dolaze sa engleskog govornog područja, pa joj je rekao nekoliko reči na engleskom. Kazao joj je da je lekar i da je pozvao hitnu pomoć.

– Moje reči su možda bile poslednje koje je čula – istakao je.

Okupljeni paparaci mu, kaže, nisu smetali u obavljanju dužnosti. Objasnio je i zašto verovatno nije prepoznao o kome se radi. Utvrdio je samo da je bila “veoma lepa”.

– Bio sam sam suočen sa četiri teške žrtve, morao sam da mislim na druge stvari, a ne o tome ko je ta mlada žena – kazao je.

Kada se hitna pomoć ubrzo pojavila, njegova misija je bila završena. Stao je, kaže, jedno kraće vreme sa strane, da vidi šta se događa, a onda otišao. S obzirom na zanimanje, suočavao se i ranije sa sličnim situacijama. Ali, iznenađenje je nastupilo sutradan ujutro, kada mu je njegov partner skrenuo pažnju, slušajući vesti, da je reč o britanskoj princezi. Dajana je u međuvremenu već bila preminula u pariskoj bolnici “Pitije Salpetrijer”, gde ju je prevezla hitna pomoć.

– Šokirao sam se kada sam saznao o kome se radi. Moje ime je sada zauvek vezano za to tragično veče – zaključio je Maje, koga su mediji iz celog sveta istoga časa počeli da saleću.

Nema dilemu da je te noći učinio najispravniju stvar koju je mogao u tom trenutku.

– Znam da sam uradio maksimum na medicinskom planu – naglasio je.

Sećanja se, kaže, vraćaju svaki put kada prođe tunelom Alma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije