in

U Trebinju održana privredna regionalna konferencija

U Trebinju održana privredna regionalna konferencija

REGIONALNA konferencija “Naše je bolje” ima za cilj da se sa proizvođačima radi na dodatnom brendiranju domaćih proizvoda iz Srpske, a Ministarstvo trgovine i turizma RS izabralo je Trebinje kao prvo mesto u Srpskoj odakle počinju sa tom kampanjom.

D. Curać

Prema rečima proizvođača iz tog dela Srpske, njihovi proizvodi pokazali su na regionalnim sajmovima da su konkurentni, a da sa boljom promocijom mogu proširiti svoju ponudu i na ostala tržišta.

– Mi smo sa vinima iz naše male vinarije osvajali i zlatne i srebrne medalje na velikim sajmovima, poput najvećeg na Balkanu, Beogradskog sajma. Što znači da imamo kvalitet, samo nam fali malo više prostora za reklamu – rekla je Ljubica Berak, ispred jedne vinarije.

Savo Tarana u njegovoj kompaniji bavi se preradom mesa a kako kaže domaći proizvodi su bolji i država treba da pruži podršku proizvođačima koji se suočavaju sa velikim problemima.

– Domaće je domaće. Nema transporta, ne gubi se kvalitet, ubacuju se zdravi sastojci. Što se tiče svežeg mesa i žive stoke, problem je što je nezavidna situacija na tržištu zbog povećanja cena. Potrebna nam je podrška kako bi dobili dobru sirovinu – istakao je Tarana.

Konkurencija

U MINISTARSTVU trgovine i turizma ističu da postoje domaći proizvodi koji su skuplji od uvoznih, navodeći da je tu u pitanju kvalitet i da tu institucije moraju da reaguju.

– Moramo naći način da i cene budu prilagođene konkurenciji – istakao je Šulić.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS, istakao je da se sa ovom promocijom krenuli baš iz Trebinja, jer je ovo grad čiju turističku ponudu prate i domaći proizvođači.

– Ovde učestvuje 22 proizvođača koji svoje proizvode plasiraju u Hercegovačkoj kući. Želimo da pokrenemo inicijativu da se kupuje domaće, jer tako pomažemo domaće proizvođače – rekao je Šulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije