in

Tmuran dan nije omeo đake u Banja Luci da se raduju druženju u školskim klupama

Tmuran dan nije omeo đake u Banja Luci da se raduju druženju u školskim klupama

ŠKOLSKO zvono u Republici Srpskoj se tradicionalno oglasilo 1. septembra, a ni tmuran dan nije omeo đake da se raduju nastavi i druženju u školskim klupama.

foto T. Cvijetić

Shodno novom početku, Udruženje “Četiri plus” iz Banjaluke je zajedno s Unijom udruženja poslodavaca Srpske već osmu godinu pokrenulo akciju kako bi doniralo školski pribor višečlanim porodicama. Roditelji su rekli da im ovakav vid pomoći i te kako znači u vremenu velikih poskupljenja, naročito kada su neki prinuđeni da za kupovinu školskog pribora dižu i kredite.

Vesna Radujković kaže da nije lako opremiti petoro đaka, ali da se bore.

– Imam pet školaraca, i nama ovakva pomoć znači i olakšava početak školske godine – rekla je Radujkovićeva.

Majka četvoro dece, Zorica Radošević, kaže da se višečlane porodice povezuju kroz ovakve akcije već nekoliko godina.

– Za nas roditelje puno znači, a i za decu ovaj besplatan školski pribor i što se Udruženje bori za nas. Svaka marka nam znači. Doskoro su mi sva deca bila školarci, imam četvoro mališana. Sada imam dvoje školaraca i jednog fakultetliju – kaže Zorica Radošević.

Predsednik Udruženja porodica “Četiri plus” iz Banjaluke Jovan Radovanović rekao je da je u Republici Srpskoj registrovano više od 5.000 porodica s više dece, dok ih je u Banjaluci 830. On je zahvalio Uniji poslodavaca za dugogodišnju uspešnu saradnju i naglasio da je svaka pomoć i podrška višečlanim porodicama dobrodošla.

– Dobro dođe svaka marka koja ostane u džepu, pogotovo kada je reč o opremanju školaraca. Višečlanim porodicama će dobro doći i novčana pomoć od 750 KM koju je najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, jer ovo su značajna sredstva za jedan kućni budžet – rekao je Radovanović.

Stručni saradnik Unije poslodavaca Danijel Kovč rekao je da su u ovoj godini prikupili 13.500 KM što će biti usmereno prema udruženjima “Četiri plus”.

– Novina je i da su članice Unije pomogle lokalnim udruženjima u Tesliću i Gradišci – rekao je Kovč i dodao da će narednih dana biti distribuiran školski pribor prema udruženjima širom Republike Srpske.

KNJIGE BIJELJINSKIM OSNOVCIMA

OVE školske godine bijeljinski osnovci su prvi put svi dobili besplatne udžbenike. Nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda finansiralo je resorno ministarstvo, a za nabavku udžbenika od petog do devetog razreda iz budžeta grada Bijeljina izdvojeno je 1,36 miliona maraka. V. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije