in

Sve više nesavesnih roditelja u Srpskoj koji izbegavaju plaćanje alimentacije

Sve više nesavesnih roditelja u Srpskoj koji izbegavaju plaćanje alimentacije

PRILIKOM prestanka bračne ili vanbračne zajednice dolazi do poremećenih odnosa između bivših partnera i mnogi, nažalost, zaborave na decu, a samim tim kreću svi ostali problemi koji uključuju i finansijske u vidu neplaćanja alimentacije.

Foto: Shutterstock

Dijana Miljatović, iz Udruženja samohranih roditelja “Ponos” iz Banjaluke, kaže da dosta njihovih članova traži pomoć u hrani i za plaćanje računa, jer su na ivici siromaštva i nezaposlenosti.

– Roditelji moraju obezbediti deci osnovno, a visok je i broj neplaćanja alimentacija pa samohrane porodice postaju i socijalni slučajevi. Glasno se borimo za prava naših članova, ali nemamo ni finansijsku ni institucionalnu moć. Mi smo samo roditelji koji su se udružili da bi ostvarili neka prava – rekla je Miljatovićeva za “Novosti”.

Kada je u pitanju osnivanje Alimentacionog fonda, Miljatovićeva se nada da će to pomoći roditeljima. U zemljama u kojima funkcioniše taj sistem roditelj u zakonskom roku od nekoliko dana mora da uplati novac ili ga država sankcioniše uz novčane kazne i kamate.

– Kada se napusti zajednica, ne napušta se svoje dete. To je novac koji se daje za osnovne potrebe deteta, alimentacija znači hrana, simboličnog je iznosa i jedva pokriva sve na trenutnoj skupoći – ispričala je Miljatovićeva.

Krivično delo

NEPLAĆANjE alimentacije se tretira kao krivično delo i ozbiljan vid zanemarivanja dece. Jednoroditeljske porodice su u velikom problemu, trčeći s jednog posla na drugi, roditelj nema vremena ni da gleda kako mu dete odrasta. Bori se od doručka do ručka i do večere – rekla je Snježana Stojanović.

Snježana Stojanović, iz Udruženja jednoroditeljskih porodica “Iskra” iz Istočnog Sarajeva, kaže da je ranije postojao dobar porodični zakon, ali se ni nakon pravosnažnih presuda nisu plaćale alimentacije, a takvih primera je veliki broj.

Podaci pokazuju da čak oko 70 odsto roditelja u RS ne plaća alimentaciju i zanemaruje decu. Pravo deteta na izdržavanje, jedno je od osnovnih prava zagarantovano članom 27. Konvencije o pravima deteta UN-a.

– Istraživanja u Banjaluci su pokazala da samo oko sedam odsto roditelja koji ne žive sa decom svoje obaveze ispunjavaju u potpunosti, a oko 20 odsto to čini povremeno – rekla je Mirna Savić Banjac, poslanica u Narodnoj skupštini RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije