in

Što prije uspostaviti mir u Ukrajini

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Prnjavoru da u Ukrajini što prije treba uspostaviti mir, te da Predsjedništvo mora da uvaži srpski stav da BiH bude neutralna u vezi sa ovom krizom.

Dodik je istakao da je Predsjedništvo nadležno za zauzimanje stava o Ukrajini, te da je u tom smislu naglašeno da treba se poštuje teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih država, pa i Ukrajine.

– Mi smatramo da na ovaj način treba da se ponašamo i pokušamo humanitarno da djelujemo, a što se tiče našeg političkog stava – mi smo politički neutralni u svemu tome – izjavio je Dodik novinarima.

On je naglasio da Srbi imaju dobre odnose sa Ukrajinom i Rusijom, te da žale za onim što se dešava u Ukrajini zbog globalnih kretanja.

– U igrama velikih mi treba da budemo zaobiđeni, ne budemo ni za koga, te da se što prije uspostavi prekid sukoba i mir – poručio je Dodik.

On je rekao da je, ipak, sporno što su ostali članovi Predsjedništva, muslimanski predstavnici i drugi u diplomatiji zloupotrijebili procedure i zanemarili srpske stavove u BiH u vezi sa ukrajinskim sukobom.

– Ako oni govore da je to što oni misle stav BiH, to je pogubno za sve narode u BiH. To je kršenje Ustava na štetu Srba – ocijenio je Dodik.

(SRNA)