in

SRPSKI KATANAC NA USTAVNI SUD BiH Na posebnoj sednici Narodna skupština RS zatražiće ostavku sudije Kneževića

SRPSKI KATANAC NA USTAVNI SUD BiH Na posebnoj sednici Narodna skupština RS zatražiće ostavku sudije Kneževića

NARODNA skupština RS zakazala je posebnu sednicu za danas, na kojoj će, između ostalog, biti zatražena ostavka sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, Zlatka Kneževića. Ta odluka je u sklopu stava da RS ne želi da prihvati upis imovine Srpske na BiH, a koju potencira Sarajevo.

Foto Radio Sarajevo

Sa ostavkom sudije Kneževića više neće biti srpskih sudija u toj instituciji, jer je prošle godine sudija Miodrag Simović napunio 70 godina i istekao mu je mandat. Od tada se čeka da NSRS imenuje novog sudiju, ali se to još nije desilo.

Odlazak i sudije Kneževića iz Ustavnog suda BiH značio bi, kako kažu sagovornici “Novosti”, da taj sud u svom sastavu neće imati sudije iz jednog od tri konstitutivna naroda što bi značilo da odluke koje donose nemaju legitimitet.

Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH kaže da bi podnošenjem ostavke sudije Kneževića, Ustavni sud BiH bio blokiran, jer je upravo koncept i dosadašnja praksa bila da bude prisutan bar po jedan sudija iz konstitutivnih naroda prilikom održavanja sednica, a sad to više ne bi bilo moguće.

– Ustavni sud BiH ne bi mogao delovati u punom kapacitetu. Ukoliko bi opet ignorisali činjenicu da u sudu nema sudija iz jednog od tri naroda, i nastavili da donose odluke to bi bila dodatna devalvacija pozicije i svrhe Ustavnog suda BiH. Ukoliko sudije koje tamo sede jesu sudije, sigurno ne bi smele dozvoliti da rade bez kolega i tako učestvuju u još jednom posrtanju Ustavnog suda – poručio je Simić.

U sastavu troje stranaca

USTAVNI sud BiH čini devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta. Parlament FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS dvoje sudija. Preostalu trojicu bira predsednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsedništvom BiH. Odluke sud donosi prostom većinom sa pet glasova za ili protiv odluke.

On dodaje da se status Ustavnog suda BiH definitivno mora menjati, a to znači korekcije dejtonskog Ustava BiH.

– “Dejton” je dao mogućnost da se troje stranih sudija zamene domaćim sudijama i to se može uraditi u Parlamentu BiH – poručio je Simić.

Profesor prava Vitomir Popović ističe da bi povlačenje srpskih sudija značilo da taj sud neće moći da donosi nikakve odluke.

– Nije pitanje da li se povlači jedan sudija, već će to značiti da nema dvoje srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH. Taj sud neće moći više da donosi odluke po pitanjima gde je potrebno odlučivanje u punom sastavu. Dovešće se u pitanje legalitet tog suda – istakao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije