in

SILOSI PUNI STARE PŠENICE Ratari Srpske u problemu dva meseca pred žetvu

SILOSI PUNI STARE PŠENICE Ratari Srpske u problemu dva meseca pred žetvu

ZA nešto više od dva meseca pred žetvu pšenice, silosi i magacini su puni prošlogodišnjeg roda pšenice, jer otkupljivači nisu uspeli da ga prodaju, pa je pitanje da li će i gde biti mesta za skladištenje novog roda.

Foto: D. Dozet

Takođe, ni poljoprivrednici koji su uskladištili pšenicu nisu uspeli da je prodaju, kaže dr Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

– U ovakvim situacijama najbolje se vidi koliko su nam potrebne robne rezerve, bez kojih smo nepromišljeno ostali, zbog kratkovide odluke ovih ljudi koji i danas donose odluke na nivou Republike Srpske – kaže Petrović. – Robne rezerve, između ostalog, služe i za intervencije i regulacije tržišta, odnosno, zaštitu domaćeg proizvođača u vremenima nestabilnosti.

Nažalost, Vlada Srpske, kao ni njihovi partneri na nivou BiH, ne pokazuju nameru da zaštite domaću proizvodnju tako što bi otkupili pšenicu i uskladištili je u robne rezerve i po povoljnim cenama, učinili dostupnom našim mlinoprerađivačima. 

Domaća proizvodnja hlebnog žita, po Petrovićevim rečima, “dovoljna je samo za tromesečnu potrošnju u BiH, pa je paradoksalno da domaća pšenica ne može da se proda zbog nekontrolisanog i prekomernog uvoza brašna”.

Domaćinski pristup

PETROVIĆ poziva Vladu i ministre da pokažu odgovornost i domaćinski pristupe problemu tako što će otkupiti prošlogodišnji rod pšenice za robne rezerve. Od ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Staše Košarca traži da preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi najzad zaštitio domaćeg poljoprivrednika, prerađivača i potrošača. 

– To je dovelo u nepovoljnu situaciju domaće mlinoprerađivače, koji zbog uvoza ne mogu da plasiraju na tržište domaće brašno i izloženi su nelojalnoj konkurenciji od uvozničkog lobija – kaže dr Petrović. – Došli smo u situaciju da se pšenica proizvedena izvan Srpske prodaje i prerađuje, a domaća pšenica stoji u silosima, uz male šanse da bude prodata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije