in

Publika uživala u poetici srpskog pesnika

Publika uživala u poetici srpskog pesnika

MANIFESTACIJA “Dani Žarka Vidovića” koja se održava u Istočnom Sarajevu nastavljena je književnom večeri Matije Bećkovića, a u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta tražilo se mesto više, dok je publika uživala u poetici velikog srpskog pesnika.

Mariana Regoje

– Ovo nema nigde na svetu. Ovo kad bi se negde prikazalo na nekom kvizu, pitali bi gde se ovo događa, koji je ovo narod, ko je taj čovek kojeg su došli da slušaju. Ne bi bilo nijednog tačnog odgovora. A kada biste rekli da su to Srbi i da su oni došli da slušaju pesme i poeziju na svom maternjem jeziku i da neće biti nikakvih vatrometa, nikakve muzike, a ni spotova, nego samo sazvučja maternjeg jezika, onda bi rekli pa ko bi to mogao pogoditi, pa zar to postoji u 21. veku – rekao je Bećković.

Kako kaže, večeras se ta, već usvojena, presuda poeziji i kulturi demantuje.

– Poezija i kultura još uvek postoje i to je Republika Srpska koja je rodila tolike pesnike. To je nešto čime se možemo ponositi. Srpski jezik je živ, on više brine o nama nego mi o njemu – zaključio je Bećković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da je divno slušati velike mislioce poput akademik Bećkovića, od kojeg svi možemo naučiti.

MILjENIK OVDAŠNjE PUBLIKE

Književno veče Matije Bećkovića bila je prilika da građani Istočnog Sarajeva uživo čuju Bećkovićevu poeziju, a od ranije se zna da je upravo Matija miljenik ovdašnje publike.

Posetioci su, kako navode, nestrpljivo čekali nedelju, da uživo u svom gradu slušaju velikog pesnika.

Jedan od njih, Milan Vasić, navodi da je možda i najveći obožavalac Matije Bećkovića.

– Nema čoveka kao što je Matija Bećković u srpskoj književnosti. Obožavam ga – rekao je Vasić.

Stojan Šljuka, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je veliki značaj manifestacije „Dani Žarka Vidovića“ jer je, kako navodi, omogućeno podsećanje na Žarka Vidovića i na jednu divnu misao koja je obeležila kraj 20. i početak 21. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije