in

Potvrđena optužnica za nesreću u kojoj je poginuo slovenački konzul

Potvrđena optužnica za nesreću u kojoj je poginuo slovenački konzul

OSNOVNI sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Sergeja Miljkovića (23) iz Banjaluke zbog sumnje da je 29. marta 2022. godine u Banjaluci počinio krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Policija na mestu udesa, Foto O. Matavulj

U ovoj nesreći je poginuo pešak Marijan Ristić (62), državljanin Slovenije, inače konzul ove zemlje u Banjaluci.

– Optuženi je 29. marta 2022. godine, oko 18.40, na teritoriji grada Banjaluka, upravljao svojim vozilom, te se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, pa je usled toga nastupila smrt jedne osobe – navode iz Tužilaštva.

Nakon što je optužnica potrđena, saopšteni su i detalji, pa je precizirano da je Miljković kritičnog dana vozio Bulevarom vojvode Petra Bojovića, iz Borika prema Starčevici, nedozvoljenom brzinom od 97 km/č, iako je ograničena na 50 km/č. Dodaje se i da vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na udaljenosti da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju, niti je obratio pažnju na pešake koji se kreću trotoarom.

– U pokušaju da izvrši menjanje saobraćajne trake, izgubio je kontrolu nad upravljačem, istaknuto je. U takvim okolnostima, Miljković je optužen da je prešao preko više saobraćajnih traka, a onda i preko biciklističke staze i dalje na trotoar gde je udario Ristića koji se peške kretao.

Od siline udara konzul je pao na tlo i zadobio brojne povrede – višestruki prelom kostiju lobanje, krvarenja, razorenja moždanog tkiva, nagnječenja pluća, prelome kostiju lica i ekstremiteta, te je preminuo na mestu nesreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije