in

NE UZIMAJTE LEKOVE NA SVOJU RUKU: Opet teška epidemiološka situaciuja u Semberiji i Majevici, teška klinička slika sve prisutnija

KRIZNI štab Bolnice “Sveti Vračevi” organizovao je sastanak sa predstavnicima primarne zdravstvene zaštite sa ovog dela RS koju pokriva ovdašnja bolnica zbog pogoršane epidemiološke situacije proteklih dana.

Foto: V. Mitrić

Zaključeno je da se broj bolesnika sa teškom kliničkom slikom u kovid bolnicama ne smanjuje već raste, a da pacijenti na prijem u bolnicu dolaze sa prethodno samoinicijativnim lečenjem kortikosteroidima i antibioticima, što znatno otežava i produžava bolničko lečenje.

Pomoćnik direktora bolnice primarijus dr Mikajlo Lazić rekao je da je epidemiološka situacija na području regije koja gravitira ka Bolnici “Sveti Vračevi” proteklih dana u pogoršanju, te da se očekuje da će nastaviti da se pogoršava što je i bio razlog iniciranja hitnog sastanka, radi predupređivanja budućih događaja.  

-Trenutno u kovid bolnicama imamo 77 bolesnika, 18 ih je na respiratoru i većina zahteva kiseoničku terapiju – rekao je Lazić, koji je i šef kovid bolnica u Bijeljini.

On je istakao da se očekivalo da će broj zaraženih biti smanjen, ali da nije tako, jer je protekle sedmice na dnevnom nivou bilo i devet prijema i svi su izrazito teški slučajevi.

– Imali smo slučajeve da isti dan primimo pacijenta i on završi intubiran na respiratoru, što je ranije bio redak slučaj –  istakao je Lazić.

Prema Lazićevim rečima, “ bez obzira na teško stanje u vreme pandemije, bijeljinska bolnica ni u jednom trenutku nije stala sa elektivnim programima i ambulantnim radom”.

Foto: V. Mitrić

Sastanak

Lazić je upozorio sugrađane da ne upotrebljavaju koritikosteride i antibiotike, jer oni od starta zaraze ne bi trebalo da se uključuju.

Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković je pozvao stanovnike Semberije i Majevice da se pridržavaju epidemioloških mera,” jer je prisutan dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva  za vreme praznika”.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije