in

MERE U RS – NAJBOLJIM ŠTEDIŠAMA BRIŠU RAČUNE: Za uštede veće od 20 odsto, utrošeni kilovati se neće naplaćivati, kaže direktor ERS

MERE U RS – NAJBOLJIM ŠTEDIŠAMA BRIŠU RAČUNE: Za uštede veće od 20 odsto, utrošeni kilovati se neće naplaćivati, kaže direktor ERS

“ELEKTROPRIVREDA RS” priprema program putem kojeg će građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 odsto, a za uštede veće od 20 odsto izdatak će biti manji do 100 odsto, izjavio je generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) Luka Petrović.

FOTO: D.Novković

On je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima RS kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust na računima od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto i više onda će imati popust na električnu energiju od 100 odsto – objasnio je Petrović.

Iz ERS ističu da građani koji budu imali uštede od 20 i više odsto, na računima za taj mesec neće biti iznos utrošene električne energije i njega neće plaćati.

– Ostaće samo da plate mrežarinu koja je fiksna i koja pripada regulisanoj delatnosti i ne može se umanjivati – istakao je Petrović. – Ono što se može umanjiti jeste iznos utrošene električne energije.

On naglašava da je veoma teško organizovati restrikcije, a da će ovaj program omogućiti da građani ostvare značajne uštede u svom budžetu.

Petrović je rekao da će ovaj resurs u narednim mesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova, što znači da jedan kilovat-čas košta dve marke, a to se potroši dok se skuva kafa.

– Ovaj program će biti predočen svim građanima RS u želji da ostvare uštede u svojim kućnim budžetima iako su računi za električnu energiju najpovoljniji u odnosu na sve ostale komunalne usluge – napomenuo je Petrović.

IZVOZNI POTENCIJAL

DIREKTOR ERS u prethodnim najavama ovog programa istakao je da će planiranom uštedom električne energije ERS više zaraditi nego povećanjem cene struje.

– Svako povećanje koje bismo imali omogućilo bi nam mali prihod, jer je naša energija 22,5 evra, a u okruženju je 60 evra. Morali bismo povećati cenu struje duplo da osetimo neke benefite i zato smo se opredelili za drugi koncept štednje, jer bi zbog poskupljenja struje svi ostali u lancu privrede povećali svoje usluge. Imamo izvozni potencijal, ali šteta ga je potrošiti na grejalice, ventilatore i klima-uređaje, nego je bolje da uštedimo i uložimo u dodatne investicije – rekao je Petrović za RTRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije